Mainos

Professori näpäyttää suomalaisia: Meillä on asennevamma

8:50

Professori toteaa, että vienti saadaan vetämään vain, jos Suomeen hyväksytään nykyistä villimpi ja vapaampi meininki.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki uskoo, että Suomen vienti alkaa vetämään vasta, kun asennevammamme saadaan korjattua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vapaan sopimisen ja muutenkin vapaamman kilpailun hyväksymistä.

– Meillä on iso asennevamma. Kuulun ehdottomasti siihen joukkoon, joka vastustaa korporativismia ja suurten yritysten ja yksiköiden välistä sopimista, joka pakotetaan koko markkinoiden tasapainoksi, Vanjoki selittää Suomi Areena -tapahtumassa.

– Villimpi ja vapaampi meininki on meille sellainen lääke, joka eteen päin auttaa.

Vanjoen mukaan ongelmana on, että jos vapaata meininkiä ei hyväksy eikä normeja pureta, tilanne pahenee kaikkien kannalta.

– Suojatussa ympäristössä tai osin suojatussa ympäristössä toimivat alat tulevat kärsimään ja kilpailuasetelmat ovat ehkä entistä heikommat. Kyllä meidän täytyy avata itsemme ja nähdä koko maailma eikä pelkästään omia nurkkia.

Mutta miten tämä sitten toteutetaan? Päättäjät voivat Vanjoen mukaan vaan purkaa sääntelyä, suurin muutos tulee mikrotasolta: yksittäisistä ihmisistä ja yrittäjistä.

– Katson ilolla sitä kehitystä, että yrittäjyyden popularisointi on johtanut siihen, että se on vaihtoehto, jota hyvin monet lahjakkaat ihmiset tutkivat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.