Professori muistuttaa faktasta keskellä rokotekohua: Koronatauti itse on iso riskitekijä veritulpan syntymiselle

Useat maat ovat keskeyttäneet Astra Zeneca -rokotteen antamisen mahdollisen veritulppariskin takia. 

Euroopan lääkevirasto EMA kertoo, että tutkinta Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta valmistuu torstaina. Viraston pääjohtaja Emer Cooke kertoo, että toistaiseksi ei näy viitteitä siitä, että rokotteella olisi yhteyttä veritulppatapauksiin. 

Samaan aikaan, kun tutkitaan veritulppien ja koronarokotteen yhteyttä, asiantuntija muistuttaa, että veritulpat ovat muutenkin yleisiä. Hyytymissairauksien professori Riitta Lassila kertoo, että Suomessa veritulppia todetaan päivittäin yhdestä kahteen tapausta tuhatta ihmistä kohti.

– Voisi sanoa, että kuluneen kolmen kuukauden aikana, kun koronarokotteita on annettu, parituhatta henkeä olisi jonkinlaisen veritulpan saaneet normitilanteessa, Lassila laskee. 

Lassila muistuttaa myös, että koronaviruksen aiheuttama tauti altistaa tutkitusti veritulpan syntymiselle.

– Covid-sairaus on suuri riskitekijä. Se kolminkertaistaa tukosriskin verrattuna esimerkiksi influenssaan.  

Miksi veritulppariski kasvaa koronaviruksessa?

– Verisuonia hyytymiltä suojaava pintakerros eli endoteeli vaurioituu viruksen toiminnan kautta. Virus aktivoi hyytymistä, johtaa pienten suonten tukoksiin ja pahimmillaan elinvaurioihin.

– Isot laskimot alaraajoissa saattavat pikkuhiljaa kasvattaa hyytymää ja sieltä voi tulla veritulppia keuhkoihin. Keuhkojen pikkusuonissa voi myös olla vaurioita, joten hapen kulku huononee ja keuhkoveritulppa saattaa olla fataali, Lassila sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Professori Lassilan mukaan veritulpille altistavia tilanteita ovat muun muassa suuret leikkaukset ja erilaiset vammat. Leikkausten määrä ovat kuitenkin viimeisen vuoden aikana vähentyneet, kun kiireettömiä leikkauksia on siirretty koronatilanteen takia. Lisäksi vammoja tapahtuu vähemmän, kun ihmiset pysyttelevät kotona. 

Tämän hetkinen linjaus on se, että rokotteen käyttöä voidaan jatkaa samaan aikaan, kun rokotteen turvallisuutta tutkitaan.

Lue myös:

    Uusimmat