Professori: Kilpirauhasen vajaatoiminta ei aina näy verikokeissa

Paljon harmia kilpirauhasesta 24:59

Kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosoinnissa ei tule professori Matti Välimäen mukaan tuijottaa raja-arvoja liian tiukasti.

Kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan kahdella verikokeella, joissa mitataan verestä tyroksiinitaso ja rauhasen toimintaa säätelevän tyreotropiinin taso. Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut professori Matti Välimäki pitää tärkeänä, ettei normaalitason raja-arvoja tuijoteta liian tiukasti.

– Kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosi on summa potilaan oireista, lääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen löydöksistä ja laboratoriokokeiden tuloksista. Ihminen, joka sijoittuu laboratoriokokeiden viitearvojen alarajalle, sairastaa usein merkittävää kilpirauhasen vajaatoimintaa ja hyötyy hoidosta, Välimäki sanoi lähetyksessä.

Kaikkiaan noin 250 000 suomalaista sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tyypillisiä oireita ovat keskittymis- ja muistivaikeudet, aloitekyvyttömyys, väsymys ja painon nousu. Välimäen mukaan lääkäriin kannattaa lähteä, mikäli yksikin oire täsmää eikä kyseessä ole ulkoinen syy.

– Jos elämässä ei ole tapahtunut mitään oleellista muutosta, ja vaan väsyttää, niin kyllä minä lähtisin pelkästä väsymyksestäkin liikkeelle.

Kuinka moni kilrirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä hyötyy hoidosta? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat