Professori: Helsinki on vähät välittänyt ilmastonmuutoksesta

Helsinki on merkittävä hiilivoiman käyttäjä. Hiiltä poltetaan lämpövoimalaitoksissa, jotka tuottavat yhtäaikaisesti sekä lämpöä että sähköä. Aalto-yliopiston professorin mukaan pääkaupunki rahastaa ilmastonmuutoksesta piittaamatta. 

Karkeasti ottaen puolet kaukolämmöstä Helsingissä saadaan hiilivoimasta - sähköstä noin neljännes.

– Helsingissä hiili on lämpömielessä tärkeämpi kuin sähkö, koska sähköä kaupunki tuottaa noin 40 prosenttia yli oman tarpeensa. Ja sähkö myydään pohjoismaisille sähkömarkkinoille. Hiilisähköllä tienataan rahaa kaupungille - hiilidioksidipäästöistä ja ilmastonmuutoksesta piittaamatta, kertoo Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

Lundin mukaan Helsingissä raha ajaa luonnon edellä. 

– Tilanne on eettisesti hyvin kyseenalainen. Samalla edellytämme etteivät muut maat käytä kivihiiltä. Helsinki on klassinen esimerkki siitä, miten talous on ajanut ympäristön edelle, Lund jatkaa.

"Kivihiili aiheuttaa ihmisuhreja"

Professori muistuttaa, että kivihiilen käyttö muuttaa ilmastoa ja aiheuttaa tuhoja maapallolla. Lundin mukaan pääkaupunki tienaa "verirahoja".

– Kivihiili aiheuttaa myös ihmisuhreja. Lisäksi se vaarantaa ihmisen terveyden erityisesti kehitysmaissa. Kivihiilin käyttö Helsingissä legitimoi käyttämään kivihiiltä esimerkiksi kehitysmaissa.

Helsinki ei ole Suomen ainoa hiilen käyttäjä. Muun muassa valtioenemmistöinen Fortum polttaa hiiltä Espoossa - Pohjolan Voima Porissa ja Vaasassa. Yhteensä Suomessa on 12 kivihiilellä energiaa tuottavaa voimalaitosta.

Valtioneuvosto on päättänyt luopua hiilivoimasta 2030 mennessä. Myös pääkaupunki yrittää ryhtiliikettä. 

– Hiili voidaan korvata esimerkiksi kotimaisilla polttoaineilla, mutta myös energian käytön tehostaminen voisi olla hyvä ja edullinen keino. Helsingissä hiilestä voitaisiin luopua nopealla aikataululla, koska sähköä tuotetaan niin paljon yli oman tarpeen. Helsinki miettii hajautettuja, uusiutuvan energian, ratkaisumallia, joka olisi varmasti paras vaihtoehto. Samalla syntyy myös runsaasti työpaikkoja, verotuloja ja talouskasvua.

Myös EU:n ilmastopolitiikka nostaa paineita luopua kivihiilestä.

Lue myös:

    Uusimmat