Professori: D-vitamiinin saantisuositukset liian alhaiset

Kiistellyt D-vitamiinin saantisuositukset 25:24

Emeritusprofessori Ilari Paakkarin mukaan D-vitamiinin saantisuositukset ovat liian alhaiset. Hän korostaa, että suomalaiset tarvitsevat enemmän D-vitamiinia, kuin mitä tällä hetkellä saadaan.

Monien solujen terveys johtuu D-vitamiinin saannista. D-vitamiinin tärkein lähde on aurinko, jota suomalaiset eivät saa Ilari Paakkarin mukaan tarpeeksi.

– Ulkona oleminen riittää täyttämään D-vitamiinin tarpeen kesällä, kun UV-indeksi on yli 3. Kaikki muu vuoden kulku on pelkästään pimeyttä D-vitamiinin saannin suhteen.

Ravinnosta emme Paakkarin mukaan saa tarpeeksi D-vitamiinia.

– Ravinto, silloin kun se on luonnollista ravintoa, kalaa lukuun ottamatta, ei sisällä tarpeeksi D-vitamiinia.

D-vitamiinintarve on yksilöllinen asia, joten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen saantisuositukset voisivat Paakkarin mukaan olla tarkemmat.

D-vitamiiniannos on riippuvainen siitä, onko henkilö ikääntynyt, paljonko hän painaa, mikä hänen ihonvärinsä on ja paljonko hän saa yleisesti ottaen aurinkoa.

Ikääntyneet tarvitsevat Paakkarin mukaan enemmän D-vitamiinia kuin nuoremmat.

– Ikääntynyt henkilö saa noin kolmanneksen D-vitamiinia siitä, mitä nuori aikuinen saa auringosta. Auringon antama D-vitamiini on koko saannistamme yli 90 prosenttia, Paakkari huomauttaa Studio55.fi-lähetyksessä.

D-vitamiini jakaa mielipiteitä

D-vitamiini on ollut viimeaikoina kiistojen kohteena. Puhutaan siitä, mitkä ovat oikeanlaiset suositukset. Paakkarin mukaan tämä johtuu siitä, että tutkimus on vielä kesken.

– D-vitamiinista tulee noin 10 tieteellistä julkaisua päivässä. Tieto lisääntyy niin suurta vauhtia, että jokainen voi valita mieleisensä tutkimustuloksen, kun unohtaa ne kaikki muut 4000 julkaisua, jotka tulevat vuodessa, Paakkari kertoo.

Mihin kaikkeen D-vitamiini elimistössämme vaikuttaa? Voiko D-vitamiinia saada liikaa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat