Mainos

Prinssi piristänee taloutta sadoilla miljoonilla

Talousennusteita laativan IHS Global Insightin Iso-Britannian pääekonomisti Howard Archer ennustaa, että kuninkaallisen vauvan eilisellä syntymällä on erittäin positiivinen vaikutus maan talouskasvuun.

– Kuninkaallinen lapsi voi tarjota taloudelle pienen, väliaikaisen ja myönteisen sysäyksen aikana, jona se on muutenkin liikkeessä oikeaan suuntaan, Archer kertoi International Business Timesin haastattelussa.

Itse syntymäpäivänä tapahtumalla ei ole ollut selkeitä negatiivisia talousvaikutuksia, toisin kuin kuningattaren syntymäpäivillä vuonna 2012 ja kuninkaallisilla häillä vuonna 2011. Noita juhlia varten myönnettiin ylimääräinen kansallinen vapaapäivä, joka näkyi talouden hienoisena hiipumisena.

Kruununperijän syntymän selkein vaikutus on kaupan piristyminen, kun ihmiset ostavat matkamuistoja ja koriste-esineitä. Myös alkoholin myynnissä on kasvua. Vedonvälittäjätkin ovat saaneet kasvusta osansa, kun ihmiset löivät vetoa vauvan sukupuolesta ja nimestä.

Britannian kaupan tutkimuskeskus on arvioinut, että lapsen syntymän lietsoma yksityisen kulutuksen kasvu voisi vaikuttaa talouteen jopa 250 miljoonan punnan, eli yli 290 miljoonan euron edestä.

Alkoholin, juhlatavaroiden ja krääsän lisäksi kuninkaallisen vauvan syntymä lisää erilaisten vauvatuotteiden myyntiä. Esimerkiksi kuningasparin valitsemat lastenvaunut tulevat varmasti nousemaan suosioon.

Ekonomisti Howard Archerin mukaan vauvan vaikutukset maan talouteen ovat kuitenkin rajalliset.

– Loppujen lopuksi ihmisten käyttäytymiseen vaikuttavat eniten talouden ja työllisyyden näkymät, hän muistuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.