Prinssi Philipiä on muistettu hiljaisilla hetkillä ympäri Britanniaa – prinssin lapset kehuivat liikuttavasti BBC:n lähetyksessä isänsä tukea kuningatar Elisabetille

2:54
Näin tunteikkaasti Prinssi Philipin lapset muistelivat isäänsä – katso video.

Britanniassa prinssi Philipiä on muistettu muun muassa kunnialaukauksilla ja hiljaisilla hetkillä urheilutapahtumissa eri puolilla maata. Kuningatar Elisabetin puoliso kuoli eilen 99 vuoden iässä.

Puolestapäivästä alkaen paikallista aikaa ammuttiin 41 kanuunanlaukausta minuutin välein muun muassa Lontoossa, Edinburghissa, Cardiffissa ja Belfastissa. Myös Gibraltarilla Iberian niemimaalla ja Britannian merellä olevilla sota-aluksilla noudatettiin samaa käytäntöä.

Vastaavat kunnialaukaukset ovat saaneet muistokseen aiemmin vain kuningatar Viktoria ja toisen maailmansodan aikainen pääministeri Winston Churchill.

Liput pysyvät puolitangossa kaikissa julkisissa rakennuksissa aina siihen saakka, kunnes Philip haudataan. Hovi ei ole vielä kertonut hautajaispäivää.

Viikonlopun jalkapallon Valioliigan otteluissa pelaajat käyttävät mustaa käsivarsinauhaa prinssin muistoksi. Tunnetussa Grand National -laukkakilpailussa pidetään tänään kahden minuutin hiljainen hetki prinssin muistoksi.

Britannian parlamentti on kutsuttu koolle maanantaiksi prinssin kuoleman vuoksi, ja valtaosa Britannian televisiokanavista lähettää viikonloppuna runsaasti prinssin elämää luotaavia erikoisohjelmia.

Myös vaalikampanjat toukokuussa pidettäviä paikallisvaaleja varten on keskeytetty.

Britannian tv-kanavat laittoivat Philipin kuoleman vuoksi ohjelmakarttansa uusiksi ja lähettivät erikoisohjelmaa prinssistä. Yleisradio BBC tosin kertoi saaneensa myös valituksia päätöksestä.

Myös Pohjois-Irlannin unionistit peruivat tämänpäiväiset protestimarssinsa Belfastissa Philipin kuoleman vuoksi. Siitä huolimatta levottomuudet jatkuivat kaupungissa viime yönä.

Kuningattaren uskollinen tukija

Britannian kruununprinssi Charles sanoi yleisradioyhtiö BBC:n erikoislähetyksessä, että hänen isänsä haluaisi todennäköisesti tulla muistetuksi yksilönä.

Tärkein prinssi Philipin kuninkaallinen velvoite oli puolison, Britannian kuningatar Elisabetin tukeminen vuosikymmenten ajan. Prinssi Charles pohti lähetyksessä, kuinka ällistyttävää vuosikymmenten tuki kuningattarelle oli.

– Äitini tukemisessa hänen energiansa oli hämmästyttävä, ja jollain poikkeuksellisella tavalla hän pystyi jatkamaan sitä niin pitkään, prinssi Charles sanoi.

Prinssi Philipin ja kuningattaren nuorin lapsi prinssi Edward kuvaili isänsä roolia haastavaksi.

– Hän suoriutui siitä poikkeuksellisen tyylikkäästi, hienotunteisesti ja diplomaattisesti. Hän ei koskaan yrittänyt jättää kuningatarta varjoonsa, prinssi Edward sanoi.

Prinssi Philip oli naimisissa kuningatar Elisabetin kanssa yli 70 vuotta. Pari avioitui vuonna 1947.

"Hän kuunteli ja yritti auttaa"

Lähetyksessä prinssi Philipin lapset kuvailivat tätä rohkaisevaksi ja kannustavaksi ihmiseksi, jonka kanssa pystyi muun muassa keskustelemaan erilaisista ideoista.

– Ongelmatilanteissa hänen luokseen pystyi aina menemään, ja hän kuunteli ja yritti auttaa, prinsessa Anne sanoi.

Pariskunnan neljäs lapsi on prinssi Andrew.

Iäkäs prinssi Philip joutui aika ajoin varotoimena sairaalaan, mutta yleensä hän kotiutui muutamien päivien jälkeen. Aiemmin tänä vuonna prinssi oli sairaalassa kuukauden muun muassa sydänoperaation vuoksi. Hän kotiutui maaliskuun puolivälissä ja palasi Windsorin linnaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja