Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tulevaisuudesta keskustellaan tänään – tämä kaikki järisyttävästä kuninkaallisesta sopasta tiedetään nyt

0:56
Harry ja Meghan aikovat heikentää asemaansa brittihovissa – eivät halua olla kuluerä

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin totuuden hetki koittaa maanantaina 13. tammikuuta. 

Kuninkaallisten maailmassa kohahti toden teolla keskiviikkona 8. tammikuuta, kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat aikovansa siirtyä sivuun kuninkaallisista velvollisuuksistaan, työskennellä jatkossa tullakseen taloudellisesti itsenäiseksi brittihovista sekä aikovansa viettää tulevaisuudessa enemmän aikaa Pohjois-Amerikassa. 

Herttuaparin ilmoitus sai aikaan ennennäkemättömän myllytyksen ja sitä on kommentoitu kiivaasti ympäri maailman. Medialähteiden mukaan päätös tuli yllätyksenä myös kuninkaallisen ydinperheen jäsenille, eikä esimerkiksi kuningatar Elisabetia, Harryn isää kruununprinssi Charlesia tai isoveljeä prinssi Williamia konsultoitu sen tekemisessä. Ilmoituksensa yhteydessä Harry ja Meghan kuitenkin kertoivat, että päätöstä oli heidän mukaansa valmisteltu jo kuukausien ajan. 

Yllätyksen lisäksi kuninkaallisen perheen kerrotaan olleen pariskunnan päätökseen erittäin pettynyt ja jopa raivostunut. Kuninkaallisen lähteen mukaan keskustelut Harryn ja Meghanin tulevaisuudesta olivat hovissa vasta alkutekijöissään, eikä ilmoitusta päätöksestä osattu siellä vielä odottaa. 

– Ymmärrämme heidän halunsa ottaa eri näkökulman, mutta nämä ovat monimutkaisia asioita, joihin tarvitaan aikaa, palatsin lähde kertoi BBC:lle.

Pian ilmoituksen jälkeen uutisoitiin, että herttuatar Meghan on palannut Kanadaan, jossa pari vietti joulunsa. Meghan viihtyi Iso-Britanniassa vain muutaman päivän ajan kuuden viikon lomansa jälkeen. Prinssi Harry puolestaan jäi kotimaansa kamaralle setvimään monimutkaista tilannetta. 

Viikonlopun aikana hovista kantautui ensimmäistä kertaa prinssi Williamin mietteitä erikoisesta kuviosta. Vuoden 2019 syksyllä uutisoitiin jatkuvasti prinssiveljesten väitetysti huonontuneesta suhteesta, jonka tilaa William ei toistaiseksi ole kommentoinut lainkaan. Lähteet kertoivat Williamin avautuneen ystävälleen olevansa surullinen pikkuveljensä radikaalista päätöksestä sekä veljesten huonontuneista väleistä. 

– Olen suojannut veljeäni koko elämiemme ajan, enkä voi tehdä sitä enää. Olemme eri yksilöitä, William sanoi The Sunday Times -lehden mukaan ystävälleen.

Prinssi William toivookin, että yhteys veljeensä palaisi. Koko kuninkaallisen perheen yhteen hiileen puhaltaminen on vaarassa.

– Kaikki mitä voimme nyt tehdä, kaikki mitä minä voin tehdä, on yrittää tukea heitä, hänen kerrotaan sanoneen veljestään.

Etääntyneet sukulaiset kommentoivat

Kuninkaallisen perheen jäsenten lisäksi myös herttuatar Meghanin sukulaiset ovat ennättäneet kommentoida asiaa. Meghanin tiedetään etääntyneen suurimmasta osasta sukulaisiaan, kuten isästään ja tämän perheestä. Meghan on läheinen äitinsä kanssa, mutta ei tiettävästi pidä yhteyttä muihin sukulaisiinsa. 

Meghanin kohuisä Thomas Markle kommentoi tyttärensä ja tämän aviomiehen ilmoitusta pian sen antamisen jälkeen. US Magazine uutisoi torstaina 9. tammikuuta, että Marklella oli vahva mielipiteensä asiasta. 

– Sanon yksinkertaisesti, että olen pettynyt, 74-vuotias Markle kommentoi lehden mukaan tyttärensä perheen viimeisintä käännettä.

Meghanin ja Thomas Marklen välit viilenivät selkeästi, kun Markle jäi kiinni paparazzikuvien lavastamisesta juuri ennen herttuattaren ja Harryn häitä toukokuussa 2018. Kohun seurauksena Markle jättäytyi häistä, joissa hänen oli tarkoitus saattaa tyttärensä alttarille. Marklen sijaan Meghanin saattoi alttarille prinssi Charles. 

Myöhemmin tämän jälkeen Markle toimitti lehdistölle Meghanin hänelle lähettämän henkilökohtaisen kirjeen. Markle on tilittänyt useaan otteeseen julkisesti viileästä suhteestaan tyttäreensä. Hän ei ole koskaan tavannut Meghanin toukokuussa 2019 syntynyttä esikoispoikaa Archie Harrisonia tai vävyään prinssi Harrya.

Myös Meghanin siskopuoli Samantha Markle on avannut pitkästä aikaa sanallisen arkkunsa. Markle on ollut siskopuolensa äänekäs kritisoija vuodesta 2018 lähtien, kun häntä ei kutsuttu Meghanin ja Harryn häihin. Hänen kirjoitteluaan Meghanista on tutkittu jopa poliisin toimesta, sillä se on tulkittu herttuattaren nettikiusaamiseksi. 

The Daily Mailin mukaan Markle arvostelee tällä kertaa siskopuoltaan "jo toisen perheen hajottamisesta".

– Olemme kaikki joutuneet "ghostaamisen" uhreiksi. Ja minähän sanoin, että jos hän tekee tämän perheellemme, hän tekee sen myös teidän perheellenne, Samantha Markle totesi lehden mukaan. 

Samantha Markle totesi muun muassa olevansa myös shokissa siitä, että tällainen tilanne on kohdannut brittiläisen kuninkaallisen perheen. 

Totuuden hetki

Maanantaina 13. tammikuuta koittaa Meghanin ja Harryn tulevaisuuden totuuden hetki, kun kuninkaallinen perhe kokoontuu pitämään aiheesta palaverin, jota on kutsuttu jopa kriisikokoukseksi. Kokous pidetään mediatietojen mukaan kuningatar Elisabetin kartanossa Sandringhamissa Englannin itäosassa. 

Kokouksessa ovat läsnä Elisabetin ja prinssi Harryn lisäksi ainakin prinssi Charles sekä prinssi William. Meghanin on kerrottu osallistuvan kokoukseen Kanadasta käsin puhelimitse. 

Kokoukseen osallistuvien asialistalla on ainakin pohtia sitä, kuinka paljon rahaa Harry ja Meghan saavat jatkossa, mitä tapahtuu heidän kuninkaallisille titteleilleen sekä millaisia kaupallisia sopimuksia he voisivat mahdollisesti jatkossa tehdä. 

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä kuningasperheen ydinjäsenten vetäytyminen velvollisuuksistaan on lähes ennenkuulumatonta. Harry ja Meghan ovat kertoneet haluavansa keskittyä jatkossa omiin hyväntekeväisyysprojekteihinsa, mutta hiljattain muun muassa People uutisoi siitä, että Meghan, joka oli menestyksekäs näyttelijä ennen kuninkaalliseen perheeseen liittymistään, olisi tällä välin toiminut jo Disneyn ääninäyttelijänä.

Mitä tulee Harryn ja Meghanin tuloihin, heidän vetäytymisensä syö lähtökohtaisesti vain viisi prosenttia heidän tuloistaan. Kuninkaallisen perheen jäsenille maksetaan palkkio edustustehtävien perusteella ja tehtävien määrästä on pidetty tiukkaa kirjanpitoa.

Kuninkaallisen perheen jäseninä Harry ja Meghan saavat kuitenkin edelleen rahaa prinssi Charlesille jyvitetystä potista. Lisäksi on arvioitu, että parilla on olemassa jopa 45 miljoonan dollarin pesämuna. Asiantuntijat arvelevat, että jatkossa herttuapari tulee nettoamaan valtavia tuloja näkyvän asemansa ansiosta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja