Prinssi Harry jättää väliin prinssi Philipin muistotilaisuuden Lontoossa vedoten turvallisuuteen – matkustaa keväällä kuitenkin muualle Eurooppaan

Seuraako prinssi Harry äitinsä Dianan jalanjäljissä? 1:36
Seuraako prinssi Harry äitinsä prinsessa Dianan jalanjälkiä?

Prinssi Harryn päätös jättää väliin isoisänsä prinssi Philipin muistotilaisuuden on kirvoittanut karvasta kritiikkiä Isossa-Britanniassa.

Prinssi Harry ilmoitti perjantaina 11. maaliskuuta aikovansa jättää väliin edesmenneen isoisänsä prinssi Philipin muistotilaisuuden, joka järjestetään 29. maaliskuuta Lontoon Westminster Abbeyssa, kertoo Daily Mail. Muutamaa viikkoa myöhemmin huhtikuussa Harry aikoo kuitenkin matkustaa Alankomaiden Haagiin Invictus Games -tapahtumaa varten, joka on Harryn perustama urheilutapahtuma armeijan veteraaneille.  

Harryn tiedottaja vahvisti perjantaina, ettei tämä tulisi osallistumaan prinssi Philipin muistotilaisuuteen. Philip menehtyi 99-vuotiaana vuoden 2021 huhtikuussa. Harryn lakimiesten mukaan Harry "ei tunne oloaan turvalliseksi" jotta voisi matkustaa Atlantin yli Yhdysvalloista vanhaan kotimaahansa. Harry asuu Kaliforniassa vaimonsa herttuatar Meghanin ja parin kahden lapsen kanssa.

Kuninkaallisen päätös perustuu aiemmin tehtyyn brittioikeuden linjaukseen siitä, ettei hän saa enää ympärivuorokautista poliisisuojelua Isossa-Britanniassa, vaikka maksaisi sen itse. Tästä huolimatta Harry aikoo kuitenkin matkustaa Alankomaihin huhtikuun puolivälissä.

Harry haki oikeusteitse perheelleen ympärivuorokautista suojelua. Prinssillä oli käytössään kyseinen etuoikeus ennen kuninkaallisista tehtävistä irtaantumistaan.

Päätös on kirvoittanut runsaasti kritiikkiä Harrya kohtaan, varsinkin Isossa-Britanniassa. Kuninkaalliskirjailija Angela Levin kuvailee Harryn käyttäytyvän kuin "kiukutteleva lapsi" ja analysoi, että tämän viime hetkillä tehty päätös olisi yhtä kuin "kiristysyritys". Levinin mukaan Harryn käytös on erityisen loukkaavaa tämän isoäitiä, 95-vuotiasta kuningatar Elisabetia kohtaan, joka on elänyt kohta vuoden ilman 73 vuoden aikaista puolisoaan Philipia. Lähteiden mukaan Elisabet sai tietää Harryn päätöksestä perjantaina 15 minuuttia ennen kuin siitä tiedotettiin julkisesti.  

– Hän on ymmärtänyt kaiken väärin. Mikäli hän tulee kuninkaalliseen tapahtumaan, hän saa poliisisuojelua. Mitä he eivät tee, on se, että hän saisi suojelua mennessään ulos ystäviensä kanssa. Hän todennäköisesti tulee käyttämään samaa tekosyytä yrittääkseen luistaa Elisabetin valtakauden 70-vuotisjuhlallisuuksista, Levin kommentoi. 

– Se on vain "minä, minä, minä" sen sijaan, että hän tekisi kaikkensa isoäitinsä eteen ja näyttäisi välittävänsä. Hän käyttäytyy kuin lapsi, joka polkee jalkojaan. 

Muistotilaisuuden jättäminen väliin todennäköisesti tulee syventämään kuilua Harryn ja muun kuninkaallisen perheen välille. Harryn ja hovin sukulaisten välien on kerrottu olleen merkittävästi huononemaan päin sen jälkeen, kun hän ja Meghan ilmoittivat astuvansa syrjään kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja muuttavansa Pohjois-Amerikkaan alkuvuodesta 2020. 

Lue myös:

    Uusimmat