Kuninkaallisasiantuntijat: Prinssi Harry tulee katumaan päätöstään lopun ikäänsä: "Tällaisissa tilanteissa ei ole toista mahdollisuutta"

Prinssi Philip on kuollut – tällainen hänen elämänsä oli kuningatar Elisabetin rinnalla 2:33
Tällainen oli prinssi Philipin elämä kuningatar Elisabetin rinnalla

Kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan prinssi Harryn päätös jättää prinssi Philipin muistotilaisuus väliin tulee vainoamaan häntä hänen lopun ikäänsä.

Tiistaina 29. maaliskuuta Lontoossa järjestetään muistotilaisuus kuningatar Elisabetin vuosi sitten menehtyneen puolison prinssi Philipin kunniaksi. Philip menehtyi 99-vuotiaana 9. huhtikuuta vuonna 2021. Philipin muistotilaisuus järjestetään Westminster Abbeyssa ja paikalle odotetaan brittihovin kuninkaallisen perheen lisäksi myös lukuisia muita eurooppalaisia kuninkaallisia. 

Poissaolollaan loistavat kuitenkin Elisabetin ja Philipin pojanpoika prinssi Harry ja hänen puolisonsa herttuatar Meghan, jotka eivät osallistu tilaisuuteen. Harry ja Meghan pysyttelevät lapsineen tiettävästi kotonaan Kalifornian Montecitossa, kun taas muut Iso-Britannian kuninkaalliset nähdään mukana Philipin muistotilaisuudessa. 

Daily Mail kertoo, että kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan prinssi Philipin muistotilaisuuden väliin jättäminen saattaa tulla olemaan Harrylle "koko elämän mittaisen katumuksen aihe". Tätä mieltä on muun muassa kuninkaalliskirjailija Phil Dampier.

– On hyvin surullista, etteivät Harry ja Meghan tule osallistumaan prinssi Philipin muistotilaisuuteen ja luulen, että jonain päivänä Harry saattaa katua sitä, Dampier kommentoi. 

Harry ilmoitti jättävänsä isoisänsä muistotilaisuuden väliin sen jälkeen, kun Britannian sisäministeriö linjasi, ettei Harry perheineen tulisi saamaan enää ympärivuorokautista poliisisuojelua Isossa-Britanniassa, vaikka maksaisi sen itse. Prinssin tiedottaja ilmoitti Harryn päätöksestä ennen maaliskuun puoliväliä ja samassa yhteydessä kerrottiin, että Harryn lakimiesten mukaan kuninkaallinen "ei tunne oloaan turvalliseksi" jotta voisi matkustaa Atlantin yli Yhdysvalloista vanhaan kotimaahansa. 

Edellisen kerran Harry on ollut Isossa-Britanniassa vuoden 2021 heinäkuussa, jolloin paljastettiin hänen ja prinssi Williamin edesmenneen äidin prinsessa Dianan kunniaksi tehty uusi patsas. Harry osallistui myös Philipin hautajaisiin huhtikuun puolivälissä. Harry on kuninkaallisen ydinperheen jäsenistä ainut, joka ei osallistu Philipin muistotilaisuuteen. 

– Hän on sanonut, ettei tunne oloaan turvalliseksi ilman Scotland Yardin turvatoimia, mutta mielestäni se kuulostaa tekosyyltä olla palaamatta Isoon-Britanniaan sekä osoittaa, että välirikko perheen kanssa on yhä paha, Dampier arvioi.

Dampierin mukaan Harrylla oli hyvin läheiset suhteet Philipin kanssa, ja kaksikolla oli paljon yhteistä muun muassa armeijakokemustensa kautta. Dampier kertoo Harryn arvostaneen erityisesti Philipin huumorintajua ja ylistäneen tätä usein antamissaan haastatteluissa. Kuninkaallisasiantuntijan arvion mukaan Harryn päätös olla osallistumatta tilaisuuteen on tältä pohjalta hänen mielestään yhä oudompi ratkaisu. 

– Tästä saa vaikutelman siitä, että Harry on yhä erittäin loukkaantunut siitä, mitä hänen isänsä ja veljensä kanssa on tapahtunut ja olen varma siitä, että he tuntevat samoin, mutta hänen rakkaan isoisänsä muistotilaisuuden jättäminen väliin on traagista. 

Harry lentää kuitenkin muutaman viikon päästä Alankomaiden Haagiin Invictus Games -tapahtumaa varten. Dampierin mukaan varsinkin kuningatar Elisabet on tiettävästi erittäin harmissaan Harryn päätöksestä. 

– Hän kuitenkin ymmärtää, ettei voi kääntää Harryn päätä tässä tilanteessa. 

Kuninkaalliskommentaattori Victoria Arbiter on samoilla linjoilla sen suhteen, että hän uskoo Harryn tulevan katumaan päätöstään olla osallistumatta. 

– Vaikka kuningatar Elisabet ei tunnetusti kanna kaunaa, olisi varmasti ollut parempi prinssi Harrylle tehdä asian kanssa rauha nyt, kuin että hän joutuisi elämään koko elämänsä täynnä mahdollista katumusta. Tällaisissa tilanteissa ei ole toista mahdollisuutta, Arbiter kommentoi. 

Harry ja hänen vaimonsa Meghan vetäytyivät kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja muuttivat Yhdysvaltoihin alkuvuodesta 2020. Vuoden 2021 aikana herttuapari antoi runsaasti haastatteluja, joissa he avautuivat kuninkaallisen elämänsä vaikeuksista. Harry työstää puolestaan tällä hetkellä elämäkertaansa, jota tiettävästi odotetaan brittihovissa kauhunsekaisin tuntein. 

Lue myös:

    Uusimmat