Prinssi Philip, 99, on kääntänyt selkänsä kuninkaallisuuden jättäneelle prinssi Harrylle – raivostunut isoisä ei ole pystynyt vieläkään nielemään lapsenlapsensa päätöstä

3:20
Prinssi Philip teki harvinaisen julkisen esiintymisen – mitä kuuluu kuningatar Elisabetin 99-vuotiaalle puolisolle?

Prinssi Philip ei ole vieläkään voinut sulattaa prinssi Harryn päätöstä lähteä kuninkaallisesta perheestä.

Kuninkaalliskirjailija Ingrid Sewardin tuoreessa teoksessa Prince Philip Revealed käsitellään tarkkaan muun muassa sitä, kuinka prinssi Philip koki pojanpoikansa prinssi Harryn ja tämän puolison herttuatar Meghanin vetäytymisen kuninkaallisesta elämästä ja sen velvollisuuksista alkuvuodesta 2020. 

Teoksen mukaan Philip on "kävellyt pois tilanteesta" ja kääntänyt selkänsä 36-vuotiaalle pojanpojalleen Harrylle sen jälkeen, kun hän on kokenut neuvojensa "kaikuneen kuuroille korville". 

Kirjassa kerrotaan, että Philip toivotti yhdyvaltalaissyntyisen Meghanin tervetulleeksi kuninkaalliseen perheeseen lämpimästi ja lisäksi prinssiltä oli myös valtava ponnistus osallistua Harryn ja Meghanin häihin toukokuussa 2018, sillä hänelle oli suoritettu lonkkaleikkaus vain muutamaa viikkoa aiemmin. 

Philipin kerrotaan olleen äärimmäisen pettynyt Harryn päätökseen vetäytyä kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Kirjan mukaan Philip ei pystynyt lainkaan ymmärtämään eikä myöskään samaistumaan Harryn valintaan. Lisäksi Philipin kerrotaan olleen tyrmistynyt siitä, kuinka Harry ja Meghan ilmoittivat julkisesti lähtöpäätöksestään ennen kuin olivat konsultoineet siitä kuningatar Elisabetia.

– Kuningattarelle ilmoitettiin kymmenen minuutta ennen kuin ilmoituksesta tuli julkinen Sussex Royalin nettisivuolla. Hän ei ollut mielissään. Philip oli samassa paikassa ja tuli myös tietoiseksi ilmoituksesta sekä sen seurauksista, kirjassa kerrotaan. 

Vanity Fairille antamassaan haastattelussa Seward kertoo, ettei Philip kerta kaikkiaan pysty ymmärtämään lapsenlapsensa käytöstä.

– Hänen pojanpoikansa käytös on hänelle niin vierasta, joten luonnollisesti heidän suhteensa on kärsinyt. Ei unohdeta, että hän on mies, joka täyttää pian 100 vuotta ja joka on omistanut 68 vuotta aikuiselämästään monarkian tukemiselle, joten tämä on ollut hänelle suuri järkytys, Seward analysoi. 

Sewardin mukaan kuningatar Elisabet ei haluaisi, että Philip käyttää energiaansa asioista huolehtimiseen korkeassa iässään. Kuitenkin se, ettei Philip ollut lainkaan paikalla Sandringhamissa tammikuussa kuningatar Elisabetin tavatessa prinssi Harryn sekä tämän isoveljen prinssi Williamin ja isän prinssi Charlesin kanssa puhuakseen herttuaparin tulevaisuudesta, kertoo paljon. Philip vietiin pois Sandringhamista juuri ennen kuin tapaamiseen osallistuneet saapuivat, mikä oli selkeä merkki siitä, ettei hän halunnut olla missään tekemisissä asian kanssa.

Seward on kirjoittanut yli kaksitoista kirjaa kuninkaallisesta perheestä vuosien mittaan. Vasta julkaistu kirja Philipistä on ensimmäinen kattava henkilöteos prinssistä kolmeenkymmeneen vuoteen. 

Vaikka kuningatar on Iso-Britannian ylin johtaja, on Philip kuitenkin ollut aina perheensä pää, joka on tehnyt suurimmat päätökset perheeseen liittyvistä asioista. Kun Philip koitti neuvoa Harrya ja Meghania, hän koki joutuneensa täysin sivuutetuksi. 

– Philipin tapana on sanoa oma osuutensa, mutta sitten hän vetäytyy tilanteesta koska hän ei halua puuttua asioihin. Oli kiinni Harrysta ja Meghanista, kuuntelevatko he häntä, mutta he eivät tehneet niin. Philip on aina ollut hyvin suojeleva kuningatarta kohtaan ja jos joku loukkaa kuningatarta, loukkaa myös Philipiä. Hänen mantransa on, että monarkia tulee ensin, toiseksi ja kolmanneksi, Seward kertoo. 

– Hän viiltävästi muistutti edesmennyttä Walesin prinsessaa Dianaa siitä, ettei kuninkaallisessa perheessä oleminen tarkoita suosiokilpailua, vaan se tarkoittaa, että kaikkien siinä mukana olevien on työskenneltävä monarkian instituution hyväksi.   

Philip on viettänyt suurimman osan vuodesta 2020 eristyksessä kuningatar Elisabetin kanssa, sillä pariskunta kuuluu koronaviruksen riskiryhmään korkean ikänsä vuoksi. 

Harry ja Meghan suorittivat viimeisen kuninkaallisen edustustehtävänsä maaliskuun alussa ja muuttivat esikoisensa Archien kanssa Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä herttuaperhe asuu kesällä ostamassaan kodissa Monteciton hienostoalueella. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja