Siirtyykö kruunu Williamille? Puolet briteistä haluaa Charlesin luopuvan vallasta, kun kuningatar Elisabet kuolee

Elisabet ennätykseen – pitkäaikaisin monarkki 1:26
Britannian kuningatar Elisabet on pisimpään vallassa ollut monarkki.

Iso-Britanniassa tehdyn kyselyn mukaan kuningaskunnan kansalaiset haluavat prinssi Williamin nousevan valtaan.

Kun kuningatar Elisabet kuolee, liki puolet Iso-Britannian kansalaisista haluaa maan kruununperimysjärjestyksen kärjessä olevan prinssi Charlesin luopuvan kruunusta prinssi Williamin hyväksi.

Asia selviää The Independent -lehden teettämästä kyselystä, johon vastasi 1 500 brittiä.

Elisabet II, 92, kruunattiin Britannian kuningattareksi kesäkuussa 1953. Hän on hallinnut maata 65 vuoden ajan. Elisabetin vallan perijä on kruununperimysjärjestyksen mukaan hänen poikansa, marraskuussa 2017 tasan 70 vuotta täyttänyt prinssi Charles.

Briteissä on spekuloitu pitkään, miten valta periytyy Elisabetin kuoleman jälkeen. Kyselyyn vastanneista 46 prosenttia on sitä mieltä, että prinssi Charlesin tulee vallan vaihtuessa siirtyä sivuun esikoispoikansa prinssi Williamin, 36, hyväksi.

Vastanneista hieman alle neljäsosa haluaa Charlesin siirtyvän Elisabetin kuoleman jälkeen valtaan ja vastustaa kruunun siirtämistä Williamille.

Hieman alle kolmasosalla vastaajista ei ollut minkäänlaista mielipidettä asiasta.

Charles on ollut Britannian kruununperimysjärjestyksen kärkipaikalla vuodesta 1952 lähtien. Hän on Britannian historian pitkäaikaisin kruununperillinen.

Jos prinssi Charles perii kruunun, tulee hänestä vanhin henkilö, joka on noussut Iso-Britannian hallitsijaksi. Yleisesti on pidetty epätodennäköisenä, että hän luopuisi kruunusta poikansa hyväksi.

Lue myös:

    Uusimmat