Prinssi Andrew kommentoi kohuttua ystävyyttään Jeffrey Epsteiniin

1:21
Jeffrey Epstein teki itsemurhan sellissään elokuun alkupuolella.

Yorkin herttua, prinssi Andrew puolustaa ystävyyttään seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillyn monimiljonääri Jeffrey Epsteinin kanssa. Andrew sanoo, ettei missään vaiheessa ystävyyttä osannut epäillä, että Epstein olisi käyttäynyt rikollisesti.

Epsteinin onnistui tarkasta valvonnasta huolimatta tehdä itsemurha sellissään odottaessaan seksuaalirikoksia koskevan oikeudenkäyntinsä alkamista New Yorkissa.

Prinssi Andrew julkaisi ystävyyttään Epsteinin kanssa koskevan tiedotteen tänään. Asiasta kertoo BBC.

Tiedotteessa Andrew sanoo, että ”oli virhe” tavata Epstein vielä sen jälkeen, kun tämä vapautui vuonna 2010. Epstein tuomittiin vuonna 2008 ehdolliseen vankeusrangaistukseen seksuaalirikoksista.

Tiedotteen mukaan Andrew haluaa ”selventää tosiasioita” koskien yhteyksiään amerikkalaismiljonääriin.

– Aikana, jona tunsin hänet, tapasin häntä epäsäännöllisesti, enkä koskaan enempää kuin kerran tai kaksi vuodessa, Andrew sanoo tiedotteessa.

Herttua lupaa sympatiaa

Andrew vakuuttaa, ettei Epsteinin tuntiessaan havainnut mitään, mikä olisi viitannut seksuaalirikoksiin.

– Vierailin useissa hänen [Epsteinin] asunnoissaan, enkä kertaakaan sinä rajallisena aikana, jota vietin hänen kanssaan, nähnyt mitään, mikä viittaisi niihin asioihin, joiden takia hänet pidätettiin, tiedotteessa sanotaan.

Andrew on jo aiemmin ilmoittanut olevansa surullinen hyväksikäytön uhreiksi joutuneiden puolesta. Hän uudisti ilmoituksensa tänään, ja sanoin kokevansa ”valtavaa sympatiaa” niitä kohtaan, joihin Epsteinin käytös on vaikuttanut.

– Hänen itsemurhansa jätti monia kysymyksiä vaille vastausta. Sympatiani ovat kaikkien niiden puolella, joihin tällä on ollut vaikutusta ja jotka toivovat asialle jonkinlaista loppua.

BBC:n Brittimonarkiaan erikoistunut kirjeenvaihtaja Nicholas Witchell arvioi, että Andrew’lla oli tarve vastata julkisuudessa villeinä velloviin huhuihin suhteestaan Epsteiniin ja tehdä se ”niin voimakkailla sanoilla kuin se on mahdollista”.

Epstein sai ensimmäisen seksuaalirikossyyteensä vuonna 2005 sen jälkeen, kun 14-vuotiaan floridalaistytön vanhemmat oliva kertoneet poliisille heidän tyttärensä tulleen Epsteinin hyväksikäyttämäksi miljonäärin asunnossa Floridan Palm Beachissa.

Epsteinia syytettiin myös siitä, että hän maksoi seksistä alaikäisille tytöille Manhattanin-asunnossaan New Yorkissa vuosien 2002 ja 2005 välillä. Epstein teki oikeudenkäynnissä syyttäjän kanssa sopimuksen, jossa hän tunnusti syyllistyneensä prostituutioon ja sai vain puolentoista vuoden vankeustuomion. Oikeudenkäynti ja sen lopputulos herättivät aikanaan paljon kohua.

Epstein vapautui vankilasta vuonna 2010.

Tunsivat yli 10 vuotta

Andrew tapasi Epsteinin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Brittilehdet ovat dokumentoineet useita tapaamisia Andrew’n ja Epsteinin välillä. Tapaamisia on ollut sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa.

Andrew esimerkiksi kuvattiin yhdessä Epsteinin kanssa loppuvuodesta 2010 New Yorkin Keskuspuistossa sen jälkeen, kun Epstein oli vapautunut vankilasta. Lisäksi Andrew’n on kerrottu vierailleen Epsteinin kartanossa Manhattanilla samana vuonna.

– Oli virhe tavata hänet sen jälkeen, kun hän vapautui vuonna 2010. Voin vain katua sitä, että erehdyin ajattelemaan, että se, mitä tiesin hänestä, olisi ollut todellinen henkilö. Se ei ollut, Andrew sanoi tiedotteessa.

Andrew ei tiedoteen mukaan osaa selittää Epsteinin toimia.

– Tämä on vaikeaa aikaa kaikille. Olen kykenemätön ymmärtämään tai selittämään Epsteinin elämäntapaa.

Andrew luopui palkattomista Britannian kauppalähettilään tehtävistään vuonna 2011 sen jälkeen, kun hänen yhteytensä Epsteinin kanssa oli noussut esiin mediassa.

Epstein kuvaili ystävyyttä turvavakuutukseksi

Aiemmin tässä kuussa julkistetun oikeudenkäyntimateriaalin mukaan Epstein luonnehti ystävyyttään Andrew’n kanssa ”turvavakuutukseksi”.

Tämän vuoden heinäkuussa Epsteiniä vastaan nostettiin uusia seksuaalirikossyytteitä. Epstein odotti sellissään oikeudenkäyntiä, jonka oli määrä alkaa ensi vuonna. Epstein oli kiistänyt syyllisyytensä kaikkiin syytteisin. Jos hänet olisi tuomittu, häntä olisi odottanut mahdollisesti jopa 45 vuoden vankeustuomio.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja