Presidenttiehdokkaat ottavat yhteen MTV:n Suuressa vaalitentissä – tv-kohtaamisilla jopa ratkaiseva merkitys

Presidentinvaalien televisioidut tentit kiinnostavat äänestäjiä 1:51
VIDEO: Tästä syystä äänestäjät katsovat vaalitenttejä: "Persoonallisuus tulee läpi"

MTV:n Suuri vaalitentti aloittaa presidentinvaalien tv-tentit keskiviikkona kello 20. Asiantuntijan mukaan monille äänestäjille juuri tv-keskustelut ovat jopa ratkaisevia äänestyspäätöksen kannalta.

Presidenttiehdokkaita on nyt yhteensä yhdeksän ja he kaikki ovat aloittaneet kampanjansa. Ehdokkaat kiertävät maata kireällä tahdilla.

Toinen tapa tavoittaa kaikki äänestäjät on osallistua valtakunnalliseen television vaalitenttiin. Tutkijan mukaan tv-tenteillä on suuri merkitys.

Ne keräävät suuren yleisön, ja tämän takia niillä on suuri vaikutuskin. Tutkimusten mukaan osalle äänestäjiä nämä televisiokeskustelut ovat jopa ratkaisevia äänestyspäätöksen tekemisen kannalta, sanoo professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

"Persoonallisuus tulee läpi"

MTV Uutiset kyseli asiasta äänestäjiltä Vantaalla.

Kyllä on ollut tapana katsoa kaikki vaalitentit. Siinä kiinnostaa, mikä on ehdokkaiden sanoma. Ja mukava on seurata myös oheisviestintää, kun joutuvat välillä epämukavuusalueelle että mitenkä selviävät siitä, kertoo vaalitenttien katselustaan Tarmo Parviainen.

Kyllä kiinnostaa. Ne ovat mielenkiintoisia ja siellä pystytään käsittelemään ajankohtaiset kysymykset tarkasti, kertoo Ida Tamminen.

Minua kiinnostavat ehdokkaiden ajatukset ja sen lisäksi myös heidän persoonallisuutensa, joka kyllä tulee läpi tv-tenteissä, sanoo Katja Peltola.

MTV:n Suuri vaalitentti nähdään keskiviikkona kello 20. 

Mukana ovat kaikki yhdeksän ehdokasta, Mika Aaltola (valitsijayhdistys), Li Andersson (vas.), Sari Essayah (kd.), Pekka Haavisto (valitsijayhdistys),  Jussi Halla-aho (ps.), Harry Harkimo (liik.), Olli Rehn (valitsijayhdistys), Alexander Stubb (kok.), ja Jutta Urpilainen (sd.).

"Striimi ei syö televisiota"

Vaalitenttejä järjestävät paitsi televisioyhtiöt myös lukuisat muut mediat ja eturyhmät. Netissä striimattuja tenttejä on tarjolla runsaasti. 

Näitä tenttejä on kaiken kaikkiaan aivan valtava määrä, ja se tietysti rasittaa ehdokkaita.

– Television pääkanavien keskustelut kuitenkin keräävät kaikkein isoimman yleisön. Ja niillä on merkitystä nimenomaan presidentinvaalissa, joka on henkilövaali, summaa tilannetta professori Isotalus.

Näin seuraat vaaleja MTV:llä

MTV uutiset järjestää toisen vaalitentin keskiviikkona 24. tammikuuta. Vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta, jolloin selviää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos. MTV seuraa vaali-iltaa suorassa lähetyksessä alkaen kello 19.30.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys järjestetään 17.23. tammikuuta.

Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli 50 prosenttia äänistä, järjestetään presidentinvaaleissa toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. MTV järjestää tuolloin ehdokaskaksikolle tentiin keskiviikkona 7. helmikuuta. Presidentinvaalien lopullinen tulos selviää äänestyspäivän iltana sunnuntaina 11. helmikuuta.

Mitä presidenttiehdokkaista todella halutaan tietää? Katso Ehdokkaat vs. google -sarja tästä

Lue kaikki uutiset presidentinvaaleista tästä.

Lue myös:

    Uusimmat