Presidentti vahvisti parisuhdelain

Tasavallan presidentti on vahvistanut lain rekisteröidystä parisuhteesta. Samaa sukupuolta olevat voivat siis maaliskuun alusta rekisteröidä parisuhteensa.

Uuden lain nojalla homot ja lesbot voivat parisuhteessaan saada eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta samat oikeudet ja velvollisuudet kuin aviopuolisot. Rekisteröity parisuhde on kuitenkin avioliitosta erillinen oikeudellinen instituutio.

Laki tulee voimaan maaliskuun alusta. Tämä viive aiheutuu siitä, että Väestörekisterikeskus ja muut viranomaiset tekevät muutoksia tietojärjestelmiinsä ja lomakkeisiinsa. Parisuhdelaista käytiin eduskunnassa kiivas keskustelu. Eduskunta korosti hyväksyessään lain, että laki ei koske semmoisten samaa sukupuolta olevien yhdessä asuvien asemaa, jotka eivät rekisteröi suhdettaan.

Parisuhteen rekisteröi siviilivihkimisen toimittamiseen oikeutettu viranomainen, maistraatin henkikirjoittaja tai käräjäoikeuden laamanni tai käräjätuomari. Parisuhde rekisteröidään niin, että molemmat osapuolet yhdessä allekirjoittavat rekisteröintiasiakirjan. Viranomainen vahvistaa asiakirjan allekirjoituksellaan.

Rekisteröintiin tarvitaan ns. esteiden tutkinta. Siinä selvitetään rekisteröinnin edellytykset. Esteet tutkivana viranomaisena toimii aina maistraatti. Rekisteröimisen edellytyksenä on, että kumpikin osapuoli on täyttänyt 18 vuotta. Parisuhdetta ei voida rekisteröidä, jos suhteen osapuoli on jo rekisteröidyssä parisuhteessa tai avioliitossa tai jos osapuolet ovat lähisukulaisia.

Yhteiseen ottolapseen ei mahdollisuuksia

Parisuhteen rekisteröinnillä on samanlaiset taloudelliset vaikutukset kuin avioliitolla. Rekisteröidyn parisuhteen osapuolella on siten avio-oikeus toisen omaisuuteen, jollei avioehtosopimuksella muuta sovita. Vielä ei ole ollut valmiutta niin suureen muutokseen, että samaa sukupuolta oleva pari voisi saada ottolapsen. Parisuhteen osapuoli voi siis vastakin adoptoida lapsen vain yksinään. Myöskään toisen osapuolen lapsen ottaminen parin yhteiseksi ottolapseksi ei ole mahdollista.

Nykyisinkin on mahdollista, että parisuhteen osapuoli voi kumppaninsa kuoltua adoptoida tämän lapsen. Parisuhteen osapuolet voivat vastedes nykyiseen tapaan myös tulla perheessä elävän lapsen yhteishuoltajiksi. Samaa sukupuolta olevien pari ei rekisteröinnin perusteella voi ottaa yhteistä sukunimeä. Liioin ei voi ottaa käyttöön yhdistelmänimeä. Rekisteröity parisuhde purkautuu toisen osapuolen kuollessa tai tuomioistuimen päätöksellä.

Tuomioistuimessa sovelletaan avioeroa koskevia säännöksiä, joten parisuhteen purkaminen on mahdollista kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen tai kahden vuoden erillään asumisen perusteella. Osapuolten omaisuus jaetaan samojen sääntöjen mukaan kuin avioerossa. Toisen osapuolen kuoltua rekisteröidyn parisuhteen osapuoli perii hänet samojen sääntöjen mukaan kuin aviopuoliso. Hänellä on myös oikeus perhe-eläkkeeseen. Perintöverotuksessa häneen sovelletaan aviopuolisoa koskevia säännöksiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat