Presidentti Stubb: Ukrainan sodan siirtomaaluonne pitää tuoda paremmin esiin

Presidentti Alexander Stubbin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on imperialistinen siirtomaasota. Tätä pitää hänen mukaansa tuoda enemmän esiin keskusteluissa globaalin etelän maiden kanssa.

Stubbin mukaan globaalin etelän maat ratkaisevat uuden maailmanjärjestyksen ja sen, mihin suuntaan maailma lähtee etenemään.

Stubb aikoo nostaa Venäjän sodan luonteen esille viikonvaihteessa Sveitsissä pidettävässä Ukrainan rauhankonferenssissa.

Sveitsin Bürgenstockissa järjestettävän konferenssin tavoitteena on muodostaa yhteinen näkemys siitä, miten Ukrainassa voidaan saavuttaa oikeudenmukainen ja kestävä rauha. Konferenssi järjestetään Sveitsissä Ukrainan aloitteesta.

– Omissa puheenvuoroissani Sveitsissä, kun globaalin etelän kumppaneiden kanssa puhumme, tulen nostamaan esille sen, että Venäjän hyökkäyssota on perinteistä kolonialismia, ikään kuin imperialismin perikuva, Stubb sanoi Kultaranta-keskustelujen päätössanoissaan.

Ei kolonialistista taakkaa

Stubb huomautti myös, ettei sotilaallinen liittoutuminen estä Suomea toimimasta rauhanvälittäjänä maailmalla.

– Se, että me olemme nyt sotilaallisesti liittoutunut ja läntinen maa, ei missään muodossa estä sitä, että Suomi kykenee toimimaan rauhanvälittäjänä ja sillanrakentajana. Mielestäni Norja on tästä erinomaisen hyvä esimerkki, on aina ollut ja tulee aina olemaan, Stubb sanoi.

Suomen vahvuudeksi Stubb mainitsi sen, ettei meillä ole omaa siirtomaaperinnettä rasitteena.

– Se antaa meille vapauden toimia vaikeissakin paikoissa, kuten esimerkiksi Israelin ja Palestiinan välillä tai mahdollisesti Venäjän ja Ukrainan välillä tai Sudanissa. Meitä ei nähdä aggressiivisena entisenä tai nykyisenä kolonialistisena valtana, Stubb sanoi.

"Keskisuuri Nato-maa"

Sotilaallisen turvallisuuden osalta Suomessa pitää Stubbin mukaan ymmärtää, että oma puolustus on nyt osa liittokunnan puolustusta.

– Uskallan väittää, että EU:ssa me olemme aika pieni jäsenmaa, mutta Natossa me olemme vähintäänkin keskisuuri jäsenmaa. Se vastuu kannattaa kunniakkaasti kantaa, Stubb tiivisti.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 15.34.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat