Presidentti Stubb perustelee, miksei Venäjän kannata "yrittää edetä" Itämeren suunnalla

Stubb ensimmäistä kertaa Naton huippukokouksessa – keskusteli Bidenin kanssa 2:13
Presidentti Stubb ensimmäistä kertaa Naton huippukokouksessa – keskusteli Bidenin kanssa.

Presidentti Stubb tapasi keskiviikkona senaatin demokraatti- ja republikaanijohtajat. Samana päivänä Nato-maat julistivat aloittaneensa F-16-hävittäjien toimitukset Ukrainaan.

Yhdysvaltain Washingtonissa vieraileva presidentti Alexander Stubb tapasi keskiviikkona senaatin demokraattien johtajan Chuck Schumerin ja republikaanien johtajan Mitch McConnellin.

Tapaamisen jälkeen Stubb saapui varsinaiselle kokouspaikalle, jossa hän vastasi toimittajien kysymyksiin saapumistilaisuudessa muiden valtionjohtajien kanssa.

– Nato on nyt kaksinkertaistanut rajansa Venäjän kanssa. Me Suomessa ymmärrämme vastuumme uutena jäsenmaana. Otamme puolustuksemme hyvin vakavasti. Me olemme turvallisuuden tuottaja, emme sen kuluttaja, Stubb kertoi Suomen roolista sotilasliitossa kansainväliselle medialle.

Stubbin mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Naton jäseniksi on tehnyt Itämerestä niin vahvasti puolustetun alueen, ettei Venäjä uskalla aloittaa sillä suunnalla konfliktia.

– Nyt kun olemme kaikki Naton jäseniä, ei olisi mitään järkeä siinä, että Venäjä yrittäisi edetä tällä suunnalla. Itämeri on nyt Nato-järvi, en näe korteissa sitä, että Venäjä etenisi Itämerellä.

F-16-hävittäjät lentävät Ukrainassa jo kesällä

Stubb tapasi toistakymmentä molempien puolueiden senaattoria tunnin pituisessa kokoontumisessa senaatissa. Yhteistapaamiseen osallistui myös muita valtionjohtajia ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Stubb kertoi toimittajille uskovansa, että Naton pian julkaistavassa julkilausumassa käytetään kieltä, jonka mukaan Ukrainalle ollaan peruuttamattomasti rakentamassa siltaa kohti Nato-jäsenyyttä. Varsinaista Nato-kutsua Ukrainalle ei kuitenkaan kokouksessa jäsenmailta odoteta.

Nato-maat julkistivat keskiviikkona aloittaneensa odotettujen F-16-hävittäjien siirrot Ukrainalle. Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan hävittäjiä siirretään parhaillaan Tanskasta ja Hollannista Ukrainaan. Asiasta kerrottiin Washingtonin Nato-huippukokouksen yhteydessä.

Blinkenin mukaan hävittäjät lentävät Ukrainassa jo tänä kesänä.

– Ne hävittäjät lentävät Ukrainan taivaalla tänä kesänä varmistamassa, että Ukraina voi puolustautua tehokkaasti Venäjän aggressiolta, Blinken sanoi.

Hävittäjiä ovat sitoutuneet lähettämään jatkossa myös Norja ja Belgia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa hävittäjien tuovan kestävää rauhaa lähemmäksi.

– F-16:t tuovat oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan lähemmäksi ja osoittavat, että terrorin täytyy epäonnistua tavoitteissaan kaikkialla, Zelenskyi sanoi.

Onko Suomi sodassa Venäjän kanssa? Näin Stubb vastaa 1:07
Onko Suomi sodassa Venäjän kanssa? Näin Stubb vastaa.

Stubb: USA ei käännä selkäänsä Euroopalle

Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit ovat herättäneet huolta siitä, että maa kääntää selkänsä Natolle, jos Donald Trump valitaan jälleen presidentiksi. Stubb ei uskonut tähän uhkaan, vaikka onkin huolissaan maan polarisaatiosta.

– Suhtaudun ehdottoman myönteisesti Amerikkaan. Yksi asia, josta olen huolissani, on polarisaatio, joka on hyvin myrkyllistä, Stubb sanoi.

Tavattuaan senaattoreita Stubb kertoi vakuuttuneensa siitä, että Natolle on vahva molempien puolueiden tuki.

– Riippumatta siitä, kuka valitaan (presidentiksi), Yhdysvallat jatkaa supervaltana, joka tarvitsee liittolaisia, ja vahvimmat liittolaiset ovat Euroopassa. En kerta kaikkiaan usko, että Yhdysvallat kääntäisi selkänsä Euroopalle, Stubb sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat