MTV paikalla Münchenissä – presidentti Sauli Niinistö: "Venäjä on kääntänyt koko muun porukan hämmennyksen tilaan"

Turvallisuuskonferenssiin osallistunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Venäjän toimia hämmentävinä 4:31
Katso uutisjuttu: Turvallisuuskokoukseen osallistunut presidentti Sauli Niinistö pitää Venäjän toimia hämmentävinä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi median edustajia Münchenin turvallisuuskonferenssin yhteydessä. Toimittajien kysymykset koskivat Ukrainan ja Venäjän välistä kireää tilannetta. 

Saksan Münchenissä järjestetään tänä viikonloppuna kolmipäiväinen turvallisuuskonferenssi, johon presidentti Sauli Niinistö osallistuu.  

Niinistö sanoi mediatilaisuudessa, että Venäjän ja Ukrainan tilanteen selvittämisessä on tarkoitus yhä käyttää diplomatiaa.

– Meillä on tällä hetkellä hyvin vakaa tilanne, ja yllättäen Itämerikin vaikuttaa hyvin vakaalta alueelta. Salamaratkaisuihin en suosittele kenenkään päätyvän.

Niinistö halusi tuoda esiin, kuinka nopeasti muutos Venäjän ja lännen välisissä suhteissa on tapahtunut.

– Tilanne on kääntynyt päälaelleen vajaassa puolessa vuodessa. Olemme tottuneet siihen, että tietynlainen ennustettavuus julkisen sektorin toimijoiden suhteen on olemassa. Venäjä on kääntänyt koko muun porukan hämmennyksen tilaan. 

Venäjä sai kutsun Münchenin turvallisuuskonferenssiin, mutta presidentti Vladimir Putin kieltäytyi osallistumasta.

– Ei tämä ole tilaisuus, jossa asioita ratkaistaan, mutta kaipasimme venäläisiä puheenvuoroja. Olemme nyt shakkilaudalla, jossa siirtämättömyyskin on siirto, eli poissaolokin on merkki, Niinistö sanoi. 

Münchenin turvallisuuskonferenssi on järjestetty vuodesta 1963 lähtien. Konferenssin tarkoituksena on edistää konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua.

Konferenssiin osallistuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia eri puolilta maailmaa.

Viikonlopun aikana Niinistöllä on useita kahdenvälisiä tapaamisia. Lisäksi aiemmin lauantaina presidentti osallistui idän ja lännen välisiä suhteita sekä Euroopan turvallisuusjärjestystä käsittelevään paneelikeskusteluun.

Lue myös:

    Uusimmat