Presidentti Niinistö saksalaismedian haastattelussa: "Putin kuulosti siltä kuin lukisi lauseita paperilta"

Presidentti Niinistö kummastelee Venäjän Suomelle lähettämän kirjeen saamaa huomiota 2:31
Katso myös: Presidentti Niinistö kummastelee Venäjän Suomelle lähettämän kirjeen saamaa huomiota: "Vastaus siihen on annettu"

Niinistön mukaan Putin kuulostaa nykyään päättäväisemmältä kuin ennen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä on tituleerattu maailmalla jopa "Putin-kuiskaajaksi", sillä presidentit ovat tunteneet jo kauan. Esimerkiksi yhdysvaltalaismedia Washington Post on korostanut, kuinka korkealla Niinistö on Venäjän presidentti Vladimir Putinin puhelulistalla, jolle vain harvat pääsevät.

Niinistö tapasikin Putinin henkilökohtaisesti ensimmäisen kerran lähes kymmenen vuotta sitten. Saksalaislehti Der Spiegel - haastattelussa Niinistöltä kysytään, voiko Putinia verrata samanlaiseksi kuin ensikohtaamisen aikana.

– En ole huomannut hänessä suuria muutoksia.

Niinistö kuitenkin huomauttaa, että Putin on muuttunut yhdellä tavalla.

– Hän kuulostaa päättäväisemmältä.

Joulukuussa Putin esitti turvallisuusvaatimuksia, joihin kuului muun muassa Naton sitoumus olla laajentumatta itään.

Niinistö kertoo yllättyneensä itsekkin nähdessään listan ensimmäistä kertaa. Kun hän keskusteli asiasta Putinin kanssa, Venäjän presidentti vaikutti "hyvin muodolliselta".

– Jopa tällaisen vaatimuksen esittäjän on täytynyt ymmärtää, että sitä on lähes mahdotonta täyttää. Puhuin Putinin kanssa puhelimessa 14. joulukuuta. Hän vaikutti hyvin muodolliselta siinä osassa keskustelua, jossa puhuimme vaatimuksista. Putin kuulosti siltä kuin lukisi lauseita paperilta. Hän halusi vain toistaa vaatimukset, muuta hän ei sanonut.

Venäjä on valmis maksamaan korkean hinnan

Niinistöltä kysytään, ymmärtääkö Putin, kuinka kovat pakotteet ovat, jos Venäjä päättää hyökätä Ukrainaan.

– En tietenkään tiedä, mitä Putin ajattelee. Venäjä on kuitenkin valmis maksamaan korkean hinnan siitä, mitä se pitää tärkeänä. Pakotteilla olisi varmasti suuri vaikutus Venäjän talouteen erityisesti pitkällä aikavälillä.

Haastattelija kehuu, että Niinistöllä on EU:ssa maine miehenä, joka osaa parhaiten keskustella Putinin kanssa.

Niinistö onkin aiemmin sanonut, että vaikka emme voi tietää täysin Venäjän motiiveja tai aikeita, voimme hyödyntää vuosikymmenten aikana kertynyttä suomalaista viisautta Moskovan kanssa toimimiseen.

– En tiedä, kuinka hyvin ymmärrän häntä. Mutta minä yritän. Kuten me kaikki yritämme tehdä, Niinistö summaa.

Lue myös:

    Uusimmat