Mainos

Orpo: Yhteistyö tiivistyy Venäjän kanssa – laiton maahantulo kuriin EU-ulkorajan molemmilla puolilla

25:02

Suomi ja Venäjä tiivistävät yhteistyötään laittoman maahantulon kitkemiseksi, kertoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

– Sovimme lukuisista yhteistyömuodoista, jotka laitamme liikkeelle. Jatkamme neuvotteluja uuden yhteistyöasiakirjan aikaansaamiseksi.

– Vaikka Suomen itäraja on myös Schengen-alueen ulkoraja, sekä Suomi että Venäjä haluavat ratkoa asioita ensisijaisesti kahdenvälisesti. Kahdenvälisellä yhteistyöllä on maidemme välillä pitkä ja hyvä perinne, Orpo sanoo.

Orpo kertoi tänään tapaamisestaan Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin kanssa. Sisäministerit tapasivat ensimmäistä kertaa eilen Königstedtin kartanossa Vantaalla.

– Olen tyytyväinen henkeen, missä keskustelut käytiin. Pääaiheena oli laittoman maahantulon torjunta. Keskustelu käytiin avoimessa hengessä ja hyvällä yhteishengellä, Orpo tiivistää.

Orpon mukaan ministereillä oli samanlainen tilannekuva.

– Totesimme tilannekuvan jälkeen, että meidän on löydettävä yhteiset keinot. Puhuimme avoimesti asioista ja vaihdoimme tietoa. Uskon, että voimme yhdessä löytää ratkaisun laittoman maahantulon kitkemiseksi.

Orpo ei ottanut kantaa huhuihin

Orpo ei suostunut tiedotustilaisuudessa ottamaan kantaa julkisuudessa liikkuneisiin väitteisiin siitä, että Venäjän puolella rajaviranomaiset auttavat turvapaikanhakijoita etenemään ilman viisumia. 

– EU:hun on tullut suuri muuttoaalto ja myös Venäjälle paine kasvaa. Tätä ilmiötä täytyy seurata ja pitää hallinnassa. Erityisesti totesimme että järjestäytyneeseen rikollisuuteen viittaava toiminta täytyy kyetä tunnistamaan ja torjumaan.

Orpo kertoo, että viranomaistasolla neuvotteluja on käyty tiiviisti syksystä lähtien. Nyt ensimmäisen kerran ministeritasolla.

– Laaja rintama  on mukana tässä. Viranomaisyhteistyö ja poliittinen yhteistyö. Seuraava mahdollisuus keskusteluihin on perjantaina, kun pääministerit tapaavat Pietarissa, Orpo sanoo.

Orpon mukaan keskusteluissa Venäjän ministerin kanssa ei selvinnyt, miten monta ihmistä on pyrkinyt Venäjältä Suomeen. Suomeen on tullut viime kuukausien aikana Venäjältä noin tuhat ihmistä ilman Schengen-viisumia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.