Mainos

Presidentti Niinistö osoitti kunnioitustaan edeltäjälleen: Suuri suomalainen on poistunut keskuudestamme

"Suuri suomalainen on poistunut keskuudestamme. Mauno Henrik Koivisto, tasavaltamme yhdeksäs presidentti, on noussut ajasta iäisyyteen. Hän lähti, mutta on yhä lähellämme. Ajatuksineen, tapoineen, arvoineen ja periaatteineen; hän on läsnä."

Katsomo-video ei ole saatavilla


Prseidentti Sauli Niinistö on pitänyt muistopuheensa edeltäjänsä, presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessa Helsingin Tuomiokirkossa. 

– Presidentti Koiviston ainutlaatuisuus ei ollut siinä, että hän tunsi kansan, vaan siinä, että kansa tunsi hänet. Kansa tunsi; tunnisti, vaikka hänen sanomaansa toisinaan kuvattiin vaikeaselkoiseksi tai tulkinnanvaraiseksi. Kansa oli viisas tulkki, Niinistö sanoi puheessaan.

– Pohdiskeleva, fundeeraava tapa lähestyä asioita toi tavallisen kansalaisen lähelle valtiomiestä, lähemmäs kuin Suomen historiassa kenties koskaan aiemmin oli koettu. 

– Tällaista vaikutusta omaan kansaansa voi vahvistaa vain henkilö, joka ei ole pelkästään suuri valtiomies, vaan myös ja ennen kaikkea suuri ihminen.

Lentopallopeli jäi mieleen

Presidentti Niinistö lainasi muistopuheessaan Koiviston sanoja Euroopan parlamentin istunnossa vuonna 1993.

– Me suomalaiset olemme vakavaa väkeä. Olemme vähäpuheista väkeä. Mutta epäilystä ei pitäisi olla siitä, että pidämme tavallisesti sanamme, Koivisto sanoi tuolloin.

Niinistön mukaan Koiviston sanoma oli, että luottamus on A ja O. Niinistö totesi myös, että Koivisto ei epäröinyt lähteä rintamalle taisteluun luottamuksensa puolesta.

Niinistön mielestä vakaa harkinta ja viisaus olivat Koiviston välineet, kun hän oli ulkopolitiikan johdossa.

– Koiviston kauden lopputulema oli, että Suomi oli tiiviisti Euroopassa ja lännessä säilyttäen samalla tasapainoiset sekä tasavertaiset suhteet itään. Siitä on ollut hyvä jatkaa, Niinistö sanoi.

Puheen lopussa Niinistö muisteli hetkeä, jolloin he seurasivat katsomossa lentopallo-ottelua. Ottelussa Koiviston seniorijoukkue kohtasi Raision veteraanit. "Olis sittenki pitäny ottaa ne pelikamppeet mukaan", sanoi Koivisto Niinistön mukaan aina, jos oma porukka oli alakynnessä.

– Hänellä oli palavaa halua olla kentällä kuin kentällä antamassa osansa ja vaikuttamassa.

Kaiken yli tulee "Me"

Niinistö osoitti osan puheestaan Koiviston elämän tärkeimmälle asialle eli perheelle ja vaimolle Tellervolle.

– "Me", on jatkuvasti toistuva pronomini Mauno Koiviston muistelmakirjassa. Me, se on Tellervo ja hän, kokevat yhdessä arkipäivää, tekevät yhdessä työtä ja väliin fundeeraavat toisilleen. Joskus ovat eri mieltä ja se päättyy heti, kun lopettaa olemasta eri mieltä Tellervon kanssa.

– On suurmiehiä ja on suurnaisia. Yhdessä uskomattoman suuria.

– Koko Suomi muistaa tänään presidentti Koivistoa ja hänen elämäntyötään syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien sekä hänen läheistensä suruun osaa ottaen, Niinistö päätti muistopuheensa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.