Mainos

Presidentti Niinistö: Britannian myrkkymurhayritys järkyttävä teko – uhkaa koko kansainvälistä turvallisuutta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tänään Britanniassa toissa viikonlopuuna tapahtunutta entisen venäläisagentin murhayritystä. Entinen vakooja Sergei Skripal yritettiin tappaa venäläisvalmisteisella hermomyrkyllä.

Niinistö sanoo, että Suomi tuomitsee kemikaalien käytön aseina aina ja kaikissa tilanteissa.

Niinistön mukaan Britannian maaperällä tapahtunut murhayritys ”on järkyttävä teko ja erittäin vakava iskun kansainväliselle turvallisuudelle”.

Niinistö sanoo, että on välttämätöntä, että tapaus tutkitaan perusteellisesti. Hän kertoo myös olevansa erittäin huolestunut tapauksesta.

– Tapauksesta on saatava täysi selvyys ja syylliset on saatettava vastuuseen teostaan. Venäjän myötävaikutus asian selvittämiseksi on tarpeen. Molemmat tapauksen taustasta esitetyt vaihtoehdot, Venäjän tietoinen toiminta tai se, että vaaralliset aineet eivät ole sen hallinnassa, ovat hyvin huolestuttavia.

Niinistö lupasi Suomen kaiken tuen Britannialle asiassa.

– Keskustelemme asiasta tiiviisti muiden EU-maiden ja kumppaniemme kanssa.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä ovat olleet sairaalahoidossa siitä lähtien, kun saivat myrkkyä.

Britannia on syyttänyt Venäjää Skripalin murhayrityksestä ja ryhtynyt vastatoimiin Venäjää vastaan. Tänään maan muun muassa ilmoitti karkoittavansa 23 venäläisdiplomaattia maasta tapauksen seurauksena. Venäjän johto on toistuvasti ilmoittanut, ettei maalla ole mitään tekemistä tapauksen kanssa.

Pääministeri Theresa May puhui parlamentille Skripalien tapauksesta ja sanoi, että Venäjä on todennäköisesti murharityksen takana.

1:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.