Mainos

Presidentti Halonen yllättyi Venäjä-suhteiden kritiikistä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen kertoo yllättyneensä Venäjän suurlähetystössä työskentelevän korkea-arvoisen virkamiehen esittämästä Suomen ja Venäjän välisiä suhteita koskeneesta kritiikistä.

Halonen ihmetteli Pohjois-Karjalan maakuntamatkallaan Enossa mistä esitetyt tiedot voivat olla peräisin.

- Kritiikki yllätti, koska minulla on sekä presidentti Putinin että muiden sieltä vierailleiden henkilöiden kanssa käymieni keskustelujen pohjalta sellainen käsitys, että välimme ovat hyvät, Halonen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Presidentti myönsi, että ei ole tavannut Putinia vähään aikaan. Samalla Halonen kuitenkin muistutti, että hän oli harvoja länsimaiden johtajia joka oli puhelinyhteydessä Putiniin Beslanin koulukaappauksen aikana.

- Esitin puhelussa Suomen osanoton tapahtuneen johdosta ja se oli mielestäni aito, ei pelkästään minulta hänelle, vaan meidän kaikkien puolesta esitetty osanotto. Tuossa puhelussa presidentti Putin sanoi, että onpa mukavaa kuulla Tarja sinun ääntäsi. Minusta se oli yhtä aitoa kuin ennenkin. Tätä taustaa vastaan minun on vaikea ymmärtää mistä näitä toisenlaisia tietoja tulee, Halonen pohti.

Halonen torjui myös venäläisvirkamiehen haastattelussa esitetyt tiedot, että Suomessa ei oltaisi kiinnostuneita Venäjästä.

- Ne tiedot eivät pidä paikkaansa. Suomen ja Venäjän suhde on erityissuhde, koska se on naapuruussuhde. Hyviin suhteisiin kannattaa kiinnittää huomiota molemmin puolin. Pitää myös muistaa, että Suomi on EU:n jäsen. Venäjän kannattaisi hyödyntää tämä mahdollisuus kahdenvälisissä suhteissaan, Halonen sanoi.

Suomi haluaa joustavan viisumiratkaisun

Presidentti arvioi tiedotustilaisuudessa myös Suomen edustamaa linjaa Venäjän kansalaisille mahdollisesti myönnettävästä viisumivapaudesta. Halosen mielestä Suomi edustaa EU:n keskilinjaa.

- Viisumeissa on saatava joustava ja käytännöllinen ratkaisu, joka soveltuu myös kasvaviin kävijämääriin. Suomessa me tiedämme viisumien vapauttamisen hyvät ja huonot puolet ja siksi tässä asiassa ei kannattaisi hypätä, vaan kulkea siltaa pitkin. Me olemme kuitenkin ensimmäisenä puhumassa joustavamman ratkaisun puolesta, presidentti sanoi.

Halonen muistutti, että EU:ssa suomalaisten sanaan luotetaan tässä asiassa ja se tiedetään myös Venäjällä. Halonen tulkitsikin keskustelua niin, että tämän vuoksi suomalaisten mielipiteisiin halutaan juuri vaikuttaakin.

Vaalikampanja-aika puolueiden päätettävissä

Presidentti Halonen ei ryhtynyt kannattamaan tai torjumaan pääministeri Matti Vanhasen ehdotusta presidentinvaalikampanjan rajaamisesta pariin kuukauteen. Halonen jätti asiassa päätösvallan puolueille.

- On hyvä, että tästäkin asiasta puhutaan, mutta ei se taida olla Halosen miettimisestä pelkästään kiinni, presidentti aprikoi.

Arvoituksellisesti hymyillen presidentti pohti vielä, mahtaako koko kysymys olla hänen kohdaltaan ollenkaan ajankohtainen.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja