Presidentti Biden Lähi-idän vierailullaan: "Me emme käännä selkäämme ja jätä tyhjiötä Kiinan, Venäjän tai Iranin täytettäväksi"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupaa arabimaiden johtajille, että Yhdysvallat ei aio kääntää selkäänsä Lähi-idälle eikä jätä aluetta muiden suurvaltojen kuten Kiinan, Venäjän tai Iranin käsiin.

Biden sanoo Yhdysvaltojen olevan jatkossakin aktiivinen toimija Lähi-idässä.

–  Me emme käännä selkäämme ja jätä tyhjiötä Kiinan, Venäjän tai Iranin täytettäväksi, Biden sanoi.

Hän puhui Saudi-Arabian Jeddassa järjestetyssä huippukokouksessa, jossa hän tapasi johtajat kuudesta Persianlahden maasta sekä Egyptistä, Jordaniasta ja Irakista.

Tapaamisessa keskusteltiin öljyn hinnasta ja siitä, miten Biden näkee Yhdysvaltojen roolin alueella. Hän antoi samalla opastusta demokratian kehittämisestä.

–  Tulevaisuuden voittajia ovat maat, jotka vapauttavat kansojensa täyden potentiaalin, jossa kansalaiset voivat kyseenalaistaa ja kritisoida johtajiaan ilman pelkoa kostosta tai rangaistuksesta, Biden alleviivasi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut esille linjaeroja Yhdysvaltojen ja sen keskeisten Lähi-idän liittolaisten välillä. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit eivät ole tukeneet Yhdysvaltojen pyrkimyksiä eristää Venäjä taloudellisesti ja poliittisesti. 

Tavoite avata Saudi-Arabian öljyhanat tappiinsa

Perjantaina Biden nosti esille journalisti Jamal Khashoggin murhan tavatessaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin, maan tosiasiallisen johtajan.

–  Tein selväksi, mitä ajattelin murhan tapahtuma-aikoihin ja mitä ajattelen nyt, Biden sanoi tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.Saudiarabialainen Khashoggi surmattiin maan konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa 2018.

Jo presidenttikampanjassaan Biden ilmoitti haluavansa tehdä Saudi-Arabiasta hylkiön maailmanpolitiikassa sen ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Biden sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei kadu aiempia sanomisiaan.

–  Khashoggin tapaus oli järkyttävä, Biden sanoi.

–  Tein selväksi, että jos vastaavaa tapahtuu, siihen reagoidaan, Biden jatkoi.

Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kieltäneet kruununprinssin olleen vastuussa murhasta.

Biden tavoittelee vierailullaan sitä, että maailman suurin raakaöljyn tuottaja avaisi öljyhanansa tappiin asti polttoaineen hinnan laskemiseksi. Polttoaineen hinta uhkaa Bidenin edustaman demokraattipuolueen mahdollisuuksia syksyllä edessä olevissa välivaaleissa.

–  Teen kaikkeni lisätäkseni toimituksia Yhdysvaltoihin, hän sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat