Mainos

Presidentti Ahtisaari kritisoi suurvaltoja ja vaatii rauhaa Syyriaan: "Uskon vakaasti, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista"

4:12

Presidentti Martti Ahtisaari kritisoi suurvaltoja Syyrian tilanteesta. Kirjoitus on julkaistu Guardian-lehdessä.

Video: Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, mitä vaikutuksia lännen ohjusiskulla Syyriaan oli.

Viime viikkojen tapahtumat Syyriassa ovat muistuttaneet toimettomuuden vakavista seurauksista, kirjoittaa presidentti Martti Ahtisaari Guardian-lehdessä. 

Ahtisaari kirjoittaa, että kriisi on painanut hänen mieltään erityisesti viime päivinä. Hän alleviivaa, että sota on jatkunut aivan liian kauan. 

– Nykyinen tilanne on erityisen hälyttävä, koska se olisi ollut vältettävissä. 

Ahtisaari sanoo, että suurvalloilta on puuttunut poliittista tahtoa ratkaista kriisi, jonka sytyttämiseen he ovat osallistuneet. 

"Pitää katsoa peiliin"

Ahtisaari huomauttaa, että YK on epäonnistunut Syyrian sotaan liittyen. Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä ovat käyttäneet veto-oikeuttaan vastuuttomasti. Pysyviä jäseniä ovat Yhdysvallat, Venäjä, Iso-Britannia, Kiina ja Ranska.

Ahtisaaren mukaan on korkea aika, että kansainvälinen yhteisö kantaa vastuunsa kriisin selvittämisessä.

– YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen pitää katsoa pitkään ja tiukasti peiliin, presidentti kirjoittaa.

– Pysyvät jäsenet ovat keskittyneet poliittisten pisteiden voittamiseen kotimaissaan ja liittolaistensa keskuudessa sen sijaan, että olisivat rakentaneet yhteistä maaperää ja osoittaneet johtajuutta. hän kirjoittaa.

Rauha on saatava

Ahtisaari kirjoittaa, että Venäjän liittyminen sotaan on aiheuttanut paljon kärsimystä. Hän sanoo, että Venäjä ei voi paeta vastuutaan siitä, mitä se on tehnyt Syyriassa.

Ahtisaari mainitsee myös Yhdysvallat. Hän huomauttaa, että sotilaalliset toimet eivät ole koskaan johtaneet kestävään rauhaan. Ahtisaari pohtii, minkälaisia toimia Yhdysvalloilla on mielessä rauhanneuvotteluiden edistämiseksi.

Hän penää YK:n turvallisuusneuvostolta ja erityisesti Yhdysvalloilta ja Venäjältä toimia rauhan saavuttamiseksi.

– Yhdysvaltojen ja Venäjän sekä muiden ulkoisten tahojen, jotka ovat osallisena konfliktiin, tulisi sitoutua todellisiin yrityksiin löytää ratkaisu viipymättä, hän sanoo.

– Uskon vakaasti, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista. Ilman poliittista tahtoa ja kypsyyttä nähdä välittömien hyötyjen ylitse, tämä ei voi tapahtua, Ahtisaari kirjoittaa.

Presidentti Ahtisaaren koko kirjoituksen voi lukea englanniksi täältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.