Presidentti Ahtisaari: Assadin kohtalo on syyrialaisten äänestäjien käsissä

Lyhyet, muutaman päivän tai viikon mittaiset tulitauot eivät johda ratkaisuun Syyrian konfliktissa, sanoo presidentti Martti Ahtisaari. Hänen mukaansa jo kuusi vuotta jatkuvaan konfliktiin ei ole toistaiseksi yritetty löytää kokonaisratkaisua.

– Ensin pitää saada tulitauko, jota YK:n rauhanturvaajat tarkkailisivat. YK pitäisi saada mukaan (ratkaisuun) heti alusta lähtien, Ahtisaari sanoo Helsingin Säätytalolla, missä pidetään kansainvälistä rauhan- ja sovinnontyön konferenssia.

Jos tulitauko pitää, ja presidentti Bashar al-Assadin hallinto noudattaa sovittua, on pyrittävä yhteiskunnan jälleenrakennukseen, Ahtisaari toteaa.

–  Ihmisten on saatava kokea, että elämä palaa normaaliin edes minimitasolla, ja tämä saisi miljoonia maasta paenneita ihmisiä palaamaan.

Länsimaat ovat vaatineet Assadin lähtöä osana sisällissodan lopettamista. Yhdysvallat tosin on Donald Trumpin tultua valtaan muuttanut näkemystään. Valkoisen talon mukaan Assad on "poliittinen realiteetti, joka vain täytyy hyävksyä". 

Ahtisaaren mielestä Assadin kohtalon on ratkettava parlamenttivaaleissa. Vaaleja ei voi kuitenkaan kiiruhtaa. 

"Egyptissä vaaleja kiirehdittiin"

– Egyptissä toimittiin väärin, kun siellä kiirehdittiin vaaleja (presidentti Hosni Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen). Siellä oli vain yksi järjestäytynyt puolue, Muslimiveljeskunta. Nyt siellä pitää valtaa asevoimat, jolla on valtaa enemmän kuin (Mubarakin) aikana, Ahtisaari luonnehtii. 

Asevoimat syrjäytti kesällä 2013 presidentinvallasta Mohammed Mursin,  joka kuului Muslimiveljeskuntaan.  Nyt maata johtaa asevoimien entinen ylipäällikkö Abdelfattah al-Sisi. 

Vaalien järjestämiselle pitäisi antaa aikaa ainakin kaksi vuotta, jotta osapuolilla olisi aikaa valmistautua ja järjestäytyä kunnolla, Ahtisaari sanoo. 

YK tarvitsee suurten tuen

Presidentin mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän on kyettävä etsimään ratkaisu, ja alueen maiden on myös osallistuttava ponnisteluihin. 

Ahtisaari korostaa YK:n läsnäoloa alusta lähtien, mutta hän muistuttaa suurvaltojen vastuusta. 

– Ilman niiden tukea (YK:n) pääsihteeri tai hänen alaisensa eivät voi yrittää neuvotella ratkaisua. 

Lue myös:

    Uusimmat