Presidentinvaalien tilanne Pöllöraadin puntarissa: Yksi puhisee intoa, toinen on liian varovainen ja kolmas voi sekoittaa pakan vielä täysin

Pöllöraati: Kärki vaihtui presidenttigallupissa 11:07
Katso videolta Pöllöraadin analyysi presidenttiehdokkaiden tilanteesta

Presidenttiehdokkaiden kärki vaihtoi paikkaa tällä viikolla Ylen presidenttikyselyssä. Suosituimmaksi ehdokkaaksi Pekka Haaviston tilalle nousi kokoomuksen Alexander Stubb. Pöllöraati ruoti ehdokkaiden tilannetta ja suosiota. 

Taloustutkimuksen Ylelle loka-marraskuussa tekemän kyselyn perusteella Alexander Stubbia äänestäisi nyt 28 prosenttia ja Pekka Haavistoa 26 prosenttia. 

Uuden Suomen päätoimittajan Jenni Tammisen mukaan muutos on merkittävä. 

Heidän takanaan tilanne tuntuu olevan aika staattinen, mutta kyllä Stubb on tehnyt kovan nousun, Tamminen sanoo. 

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Haavisto on menettänyt gallupjohtonsa. Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittajan Marko Junkkarin mukaan Stubbin kampanja on ollut nousujohteinen. 

Hän tuntuu oikein puhisevan intoa, ja Haavisto taas ei ole oikein saanut sitä kakkosvaihdetta päälle, Junkkari sanoo. 

MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg huomauttaa, että vaaleihin on vielä pari kuukautta aikaa ja mitä vaan voi tapahtua.

Politiikassa pari kuukautta on tosi pitkä aika, Berg toteaa. 

Haavisto on ehdokkaana kolmatta kertaa

Pöllöraatilaiset toteavat myös, että Haavisto on käynyt presidentinvaalikampanjaa pitkään. Hän on ehdolla kolmatta kertaa. 

Vuoden 2012 vaaleissa syntyi Haavisto-hurmos. Nyt kun on jo kolmas kerta, niin on vaikea luoda enää sellaista, Junkkari sanoo. 

Tammisen mukaan Haavisto on ollut varovainen. Osin taustalla on se, että hän yrittää vakuuttaa sekä vihreitä äänestäjiä että liberaalin oikeiston kannattajia. 

Esimerkiksi tässä paljon puhutussa Elämäni biisi -ohjelmassa hän varoi virheitä, sanoo Tamminen. 

Urpilainen voi vielä sekoittaa pakkaa

Vaikka Stubb meni johtoon Ylen kyselyssä, Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä johtoasetelma sen sijaan pysyi Haavistolla. Sen mukaan häntä äänestäisi 26 prosenttia kansalaisista. Stubb oli toisena 18 prosentin kannatuksella. 

Berg muistuttaa, että peliin on tulossa vielä yksi ehdokas, kun SDP:n Jutta Urpilainen aloittaa kampanjansa. Bergin mukaan Urpilainen ilmoittaa ehdokkuudestaan todennäköisesti sunnuntaina. Myös Junkkari odottaa mielenkiinnolla, miten Urpilainen muuttaa tilannetta. 

Urpilaista on nyt odotettu koko syksy. On mielenkiintoista nähdä, miten hänen tulonsa vaikuttaa esimerkiksi Pekka Haaviston kampanjaan, Junkkari sanoo.  

Hän huomauttaa, että vaikka Urpilainen on kyselyissä hännillä, SDP on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. 

Moni demari äänestää kuitenkin Urpilaista, ja tämä saattaa olla myös Haavistolle ongelma, Junkkari sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat