Stubb itärajan tapahtumista IS:n presidenttitentissä: Tämä on hybridioperaatio

MTV Nuijamaalla: Suomeen saapunut Venäjältä paperittomia maahantulijoita kymmeniä – rajavartiolaitos kommentoi suuntausta 6:54
MTV Uutiset paikalla Nuijamaalla: Mistä vilkastuneessa rajanylityksessä on kyse?

Presidenttiehdokkaat kommentoivat vilkastunutta rajanylitystä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla Ilta-Sanomien presidentinvaalitentissä.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on tullut kolmansista maista kuluneen vuorokauden aikana jo 21 paperitonta turvapaikanhakijaa.

Ilta-Sanomien, konfliktin­ratkaisu­järjestö CMI:n ja Politico-lehden yhteisessä tentissä kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb kertoi pitävänsä rajanylitystä Venäjän hybridioperaationa.

– Tilanne on hyvin samankaltainen kuin vuonna 2015–2016. Onko tämä hybridioperaatio? Ilman muuta tämä on sellainen. Venäjän valtio aseellistaa ihmisen ja on valmis lähettämään ihmisiä rajan yli, Stubb sanoi tentissä.

Rajavartiolaitos arvioi MTV Uutisille Venäjän muuttaneen toimintatapojaan, sillä se on aikaisemmin tarkistanut matkustusasiakirjat ja osin myös estänyt henkilöiden maastalähdön. Nyt kansainvälistä suojelua hakeneilta henkilöiltä on puuttunut matkustusasiakirjoja.

Valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehnin mukaan Venäjä testaa Suomen reaktioita.

– Kyse on mitä ilmeisemmin järjestetystä ihmis- ja pakolaisvirrasta. Alkaa olla aika käyttää lainsäädäntöä, joka tehtiin pakolaiskriisin yhteydessä ja jälkeen. 

Valitsijayhdityksen ehdokkaana presidentinvaaleihin lähtevä Mika Aaltola linjaa Venäjän olevan vihamielinen toimija.

Se aiheuttaa meillä hankaluuksia. Ilman Venäjän viranomaisten tietoisuutta ei kukaan rajavyöhykkeellä ole. Se haluaa ärsyttää ja katsoa reaktioita hankalassa paikassa. Se pitää hoitaa niin, ettei hankalaa paikkaa tule. Päättäväisesti pitää toimia, Aaltola toteaa.

"Asiaa seurattava päivittäin"

Mikäli Venäjä järjestää Suomen rajalle "puskua", tulee rajanylityspaikka laittaa kiinni, sanoo valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto.

– Kun oli 2015 kriisi, niin itse eduskunnan valiokunnassa kysyin, eikö rajalla olevaa puomia saa kiinni. Se on näissä tilanteissa ratkaisu.

– Jos katsoo Venäjän potentiaalia – jos se valitsee taktiikan puskea tai rohkaista ihmisiä Suomen rajanylityspaikoille, ollaan hyvin kriittisessä tilanteessa. Asiaa on seurattava päivittäin. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunnan on istuttava alas presidentin kanssa, Haavisto arvioi tentissä.

Perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-ahon mukaan Suomen ei pidä jättää omaa rajaturvallisuuttaan Venäjän hyvätahtoisuuden varaan.

– Rajaa koskeva lainsäädäntö, turvapaikan menettelyä koskeva lainsäädäntö on tuotava tasolle, ettei hybridivaikuttaminen ole kannattavaa, Halla-aho toteaa.

Vasemmistoliiton ehdokas Li Andersson painotti tentissä, että Suomessa on varauduttu vallitsevaan tilanteeseen.

– Oleellista mielestäni on painottaa, että viranomaisilla on vastaanottokapasiteettia. Jos puhutaan sen kaltaisista määristä kuin tähän asti, niin se ei kriisiytä meitä. Toki, jos käy niin, että tulijoiden määrä on erittäin suuri tai tilanne on muuten vaikeasti kontrolloitavissa, niin meillä on lainsäädännössä mahdollisuuksia keskittää turvapaikanhakua tietyille rajanylityspisteillä.

Lue myös:

    Uusimmat