Mainos

Postialan sopu rauhoittaa tilanteen ainakin ensi syksyyn

Postialan työkiista rauhoittui ainakin ensi syksyyn asti, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen tänään. Samalla varmistui se, että joulupostitkin ehtivät ajoissa perille.

Ratkaisun mukaan työntekijöiden palkkoja ei leikata eikä työaikaehtoihin tule huononnuksia, kuten päivittäisiä joustoja. Työantaja sai liekaa ulkopuolisen työvoiman käyttöön ja yrityskohtaiset muutosturvamääräykset poistuvat. 

Sopimus on voimassa yksitoista kuukautta eli ensi vuoden lokakuun loppuun asti.

Työantajaa edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto luonnehtii ratkaisua positiiviseksi ensimmäiseksi askeleeksi Postin uudistumisen tiellä. Hän arvioi kuitenkin, että esimerkiksi työaikoihin joudutaan palaamaan viimeistään seuraavalla neuvottelukierroksella.

– Olemme myös sopineet työryhmätöistä sopimuskauden aikana esimerkiksi palkkausjärjestelmän osalta. Töitä on vielä edessä, mutta hyvää on se, että tämä vaihe on rauhoitettu. Seuraavan kerran asioita tarkastellaan neuvottelumielessä ensi syksynä, Aarto sanoi.

Irtisanotun tilalle vuokratyöntekijä

Muutosturva hoidetaan Postissa jatkossa työnantajan uusi polku -ohjelman kautta. Ohjelma on Aarron mukaan irtisanottujen rahallisen korvauksen ja työllistämistä tukevien toimien kombinaatio.

– Muutosturvaohjelman kyljessä olleet ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevat määräykset kumoutuvat. Jatkossa vuokratyövoiman ja alihankkijoiden käyttö on mahdollista eri tavalla kuin aikaisemmin.

Nyt poistuu esimerkiksi määräys siitä, että irtisanotun henkilön tilalle ei voi palkata vuokratyöntekijää takaisinottovelvoitteen aikana.

– Teoriassa se mahdollistaa erityyppiset liiketoimintamallit ja resurssien käytön optimoinnin sen mukaan, mikä on markkinatilanne, Aarto sanoi.  

Työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on pettynyt yrityskohtaisen muutosturvasopimuksen kaatumiseen.

Tyytyväinen hän on siihen, että alan työehtosopimus säilyy voimassa ja työntekijät saavat työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset palkankorotukset leikkausten sijasta.

– Tärkeää on myös se, että sopimusta ei halpuutettu niin, että Posti voisi lähteä markkinahäiriköksi uusille liiketoiminta-alueille ja vaarantaisi siten muillakin aloilla olevien nykyisen palkkatason.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.