Porvoon leikkipuistosurman tapahtumapaikalle mennyt miespoliisi kertoo virkauransa järkyttävimmästä päivästä – taklasi isän pois 3-vuotiaan tytön päältä: "Kun juoksin paikalle, tuli tunne, että nyt tapahtuu jotain tosi pahaa"

4:18

Helsingin hovioikeudessa kuultiin tänään todistajana poliisia, joka hälytettiin Porvoon Lyseon leikkipuistoon 13. marraskuuta 2017, kun Nicolas Cherchel puukotti 3-vuotiasta tytärtään.

Vanhemman konstaapelin työvuoro oli alkanut tuona maanantaiaamuna seitsemältä. Ennen aamukahdeksaa hätäkeskukselta tuli hälytys poliisille huoltajuuskiistasta.

Ensin vaikutti siltä, että keikalle ei ole kiire, mutta hyvin nopeasti hätäkeskus muutti tehtävän kiireelliseksi, koska lapsi oli tilanteessa mukana ja isä oli vienyt lapsen.

– Kovaa mentiin, niin nopeasti kuin pystyimme. Tapahtumapaikan osoite muuttui matkalla Lyseon puistoksi, poliisimies kertoi hovioikeudessa.

Näki puukon kiinni lapsessa

Poliisit näkivät puiston laidassa ensimmäisenä miehen ja naisen. He olivat 3-vuotiaan tytön äiti ja tämän naapuri.

– Saman tien kollega sanoi, että herranjumala, sehän lyö sitä lasta. Näimme, kuinka mies vähän kauempana löi tyttöä.

Vanhempi konstaapeli juoksi nopeasti paikalle ja taklasi miehen pois lapsen kimpusta.

– Alussa en nähnyt veistä, mutta havaitsin sen nopeasti kiinni lapsessa. Säikähdin, onko hänellä vielä toinenkin veitsi, jolla hän lyö minua, koska mies ei ollut vielä millään tavalla kunnon otteessa, miespoliisi kertoi.

Uran pahin juttu

Toinen poliisipartio tuli paikalle nopeasti. Puukottanut mies laitettiin käsirautoihin ja vietiin poliisiautoon.

Osa poliiseista ryhtyi auttamaan lasta samalla, kun ambulanssia odotettiin paikalle.

– Siinä hetkessä kun juoksin paikalle, tuli tunne, että nyt tapahtuu jotain tosi pahaa. Näin vain, että mies lyö lasta, mutta en heti nähnyt veistä, miespoliisi muisteli marraskuista päivää.

Cherchel puhui myös poliisille tilanteessa.

– Hän sanoi jotakin, että hän ei tee mitään. Ymmärsin sen niin, että hän ei tee mitään minua vastaan. Kaikki tapahtui todella nopeasti.

– Se oli pahin juttu, mitä itselleni on tapahtunut virkauralla, miespoliisi sanoi oikeudessa kyyneliään nieleskellen.

Vanhempi konstaapeli ei osannut kuvailla tarkemmin puukottajan mielentilaa tekohetkellä.

– Vaikea sanoa siihen mitään, ja vaikea on ymmärtää sitä, mitä hän teki, poliisi totesi.

Isä piti lasta sylissään

Hovioikeudessa kuultiin todistajina myös kahta 3-vuotiaan tytön ja tämän äidin naapuria, jotka näkivät puukotuksen puistossa.

Naisen naapureina asuvat miehet olivat kumpikin lähdössä töihin maanantaiaamuna 13. marraskuuta 2017, kun he tapasivat lapsen äidin kotitalon pihalla. Miehet näkivät myös Nicolas Cherchelin tyttölapsi sylissään pihan nurkalla.

– Kysyin äidiltä, onko kaikki ok. Hän kertoi, että Nicolas oli ottanut lapsen, kun he olivat lähdössä päiväkotiin, ensimmäisenä paikalle tullut naapuri kertoi.

Naapurin mukaan Cherchel piti koko ajan tytärtä sylissään. Hän sanoi menevänsä lapsensa kanssa leikkipuistoon.

– Nicolas sanoi, ettei hän ollut nähnyt lastaan pitkään aikaan, toinen naapuri sanoi.

Äiti itki hysteerisesti

Molemmat naapurissa asuvat miehet lähtivät lapsen äidin kanssa seuraamaan Chercheliä ja lasta leikkipuistoon.

Matkalla puistoon lapsen äiti soitti hätäkeskukseen. Poliisit tulivat nopeasti paikalle. Samaan aikaan Cherchel oli jo lyömässä 3-vuotiasta tytärtään maassa.

– Isä seisoi yhden polven varassa lapsen vieressä. Näin, kun isä löi lasta useita kertoja. Äiti itki hysteerisesti, naapuri kertoi.

– Äiti tuli juosten ja kiljuen lapsensa luo, minä olin siinä vieressä. Nicolas perääntyi ja näytti käsiään, ettei hänellä ole käsissään mitään. Veitsi oli yhä kiinni lapsen päässä, toinen naapuri kuvaili tilannetta.

Samaan aikaan poliisit tulivat ja ottivat Cherchelin kiinni.

Yksi uusi todistaja

Hovioikeudessa kuultiin yhtä uutta todistajaa, joka oli Cherchelin nimeämä. Miestä kuultiin suljetuin ovin, koska hänen kuulemisessaan tuli esiin arkaluonteisia syytetyn terveydentilaan liittyviä tietoja.

Hovioikeuden oli tarkoitus kuulla videoyhteyden välityksellä myös ranskalaista miestä, joka oli tuntenut Cherchelin 15-vuotiaasta lähtien. Cherchel oli kertonut hänelle olevansa valmis tappamaan, jos hän menettäisi 3-vuotiaan tyttärensä huoltajuuden.

Videoyhteyttä Ranskaan ei kuitenkaan saatu, joten hovioikeudessa kuultiin nauhalta miehen todistajan kertomus Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta. Hänen kertomuksensa voi lukea täältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja