Pörssit porskuttavat koronasta huolimatta – jopa asiantuntijat yllättyivät: "Välillä tulee tunne, onko joku laittanut pilkun väärään paikkaan"

2:02
Pörssiyhtiöiden tulokset ovat yllättäneet asiantuntijat myönteisesti.

Reilu vuosi sitten koronakriisi sysäsi talouden alamäkeen, mutta ainakin pörssiyhtiöiden toipuminen on ollut nopeata. Pörssikurssit ovat olleet noin vuoden ajan vahvassa nousussa koronarajoituksista huolimatta.

Osakemarkkinoilla on viime kevään kyykkäyksen jälkeen uskottu nousuun ja syytäkin on ollut.

Yhtiöiden tulosjulkistukset ovat tänä keväänä jopa yllättäneet asiantuntijat.

– Välillä tulee tunne, että onko joku laittanut pilkun väärään paikkaan. Ne tulokset ovat olleet niin paljon parempia kuin ollaan odotettu. Yhdysvalloissa odotettiin neljänneksen parannusta, tuli puolikas. Suomessa on ollut saman suuntaista, Nordean päästrategi Antti Saari kertoo.

– Odotukset olivat kovat, mutta se mitä on saatu, on ollut vielä parempaa. Tuntuu, että sekä viime vuoden voittajat että häviäjät ovat nyt voittajia. Talous on piristymässä ja myynti paranee ja kustannussäästöt ovat vielä voimissaan. Sen seurauksena tulokset ovat olleet todella hyviä, sanoo puolestaan S-Pankin päästrategi Lippo Suominen.

Kasvu ennakoidaan jo hinnoissa

Useiden osakkeiden hinnassa ennakoidaan jo tulevaa kasvua eli niitä pidetään monen analyytikon papereissa kalliina. Voimakkaan nousun jatkumista ei pörssissä odoteta, vaikka kulutus kiihtyy ja talousennusteet ovat vahvasti plus-merkkisiä.

– Uskomme, että on ihan hyvä loppuvuosi pörssikursseissa luvassa, mutta ehkä samanlaisia tuottoja ei kannata odottaa hetkeen, Saari sanoo.

Piensijoittajien kannattaa hyvistä näkymistä huolimatta muistaa, että osakekurssit voivat heilahtaa myös alaspäin.

– Riskejä on aina. Tarvetta voi olla kohta hengähdystauolle, kun on noustu jo niin pitkään. Odotukset ovat jo niin kovat, että pettymyksiä voi tulla vastaan, mutta pörssi tuskin lähtee laskusuuntaan, jos talous ei lähde pettämään. Tilanne näyttää hyvältä, Suominen toteaa.

– Sijoittajan kannattaa aina varautua siihen, että kurssilaskuja tulee, Saari muistuttaa.

Oma osansa taloustilanteessa on yhä myös sillä, kuinka tehokkaasti ja nopeasti koronavirus nujerretaan maailmalla rokotusten voimin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja