Mainos

Asiantuntijat: Tietty määrä pessimismiä pitää markkinat plussan puolella – "Jos pilviä ei ole, niitä keksitään"

17:21

Pörssissä havitellaan jo 10 000 pisteen rajaa ja kurssinousu jatkuu edelleen.

Hyvä vaihe on jatkunut jo vuosia. Asiantuntijoiden mukaan Suomessa on jo sijoittajasukupolvi, joka ei ole koskaan kokenut omakohtaisesti markkinoiden romahdusta.

Pitkään jatkunut seesteinen aika ei ole myöskään automaattisesti seuraavan pörssiromahduksen syy.

– Kun kurssinousu on jatkunut näin pitkään, sanotaan, että sen pitäisi loppua. Jos kurssit ovat nousseet vuoden, viisi vuotta tai kahdeksan vuotta, ei se ole mikään syy sille, että kurssit laskevat. Jotain pitäisi tapahtua, että laskua tulisi, arvioi Kauppalehden uutispäällikkö Maija Vehviläinen Huomenta Suomen Markkinaraadissa.

– Tälle markkinaympäristölle on ominaista se, että jos pilviä ei ole näkyvissä, niitä keksitää. Hyvä, että tietty määrä skeptisyyttä on ilmassa, silloin on suurempi todennäköisyys sille, että tämä voi vielä jatkua positiivisena, sanoo Taalerin sijoitustoiminnan johtaja Samu Lang.

Hyvin harvat osasivat arvioida vuoden 2008 pörssirysähdystä.

– Tällaisia peikkoja on hyvin vaikea tunnistaa etukäteen. Täytyy sijoittaa niin, että pystyy sitten yli syklien elämään niiden sijoitusten kanssa, sanoo Elon arvopaperijohtaja Johanna Ryhänen.

Vehviläinen tuo esiin mielenkiintoisen seikan nuorista osakesijoittajista.

– Nuorimmat sijoittajat eivät edes ole kokeneet kunnollista laskumarkkinaa. Kokeneimmat sijoittajat ovat sanoneet, että on ollut hyvä, että oman sijoittajauran alkuun on tullut kunnon rysäys. Se ottaa pahimmat luulkot pois ja kouluttaa markkinoille.

Ryhäsen mukaan kurssilaskujen jälkeen olisi hyvä muistaa, että monesti pääsee tekemään sijoituksia halvemmalla.

Keskuspankeilla tärkeä rooli

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että keskuspankit eivät saa tehdä mitään ennaltaarvaamatonta. Yllätykset ovat aina myrkkyä markkinoille. Yhdysvalloissa jo korkoja on jo lähdetty nostamaan. Euroopan osalta ohjauskorkoja nostetaan ehkä vasta 2019.

Tämän vuoden puolella saattaa tulle vielä muutama listautuja. Yksi uusimmista on kiistellysti aloittanut Rovio.

– Rovion markkina on ollut lyhyt listautumisen jälkeen. Aika näyttää liiketoiminnan kautta miten menee, arvioi Samu Lang.

Liittokierrokset ovat alkamassa ja lakkoasettakin on väläytelty. Asiantuntijoiden mukaan se ei vaikuta kovinkaan paljon osakkeisiin. Suomessakin suuret yhtiöt toimivat globaalisti ja yhtiön menestykseen vaikuttaa moni muukin seikka.

Pääasia, että kilpailukyky säilyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.