Mainos

Polttoainemielenosoitukset jatkuvat Euroopassa

Eurooppalaisten protestit polttoaineen korkeita hintoja vastaan ovat tänään saaneet uutta vauhtia, kun mielenosoitusrintama laajeni uusiin maihin. Samaan aikaan monissa hallituksissa on jouduttu pohtimaan toimenpiteitä tilanteen helpottamiseksi.

Eri puolille Eurooppaa levinneitä polttoainemielenosoituksia käsitellään keskiviikkona Luxemburgissa pidettävässä EU:n liikenneministerien kokouksessa, ilmoitti Ranskan liikenneministeri Jean-Claude Gayssot tänään.

Kymmenet kalastajaveneet ovat tänään osallistuneet Barcelonan sataman saartoon Espanjassa. Matkustaja-alukset jouduttiin saarron vuoksi ohjaamaan muihin satamiin. Keski-Espanjassa kuorma-autoilijat pystyttivät tiesulkuja polttoainevarastojen ympärille.

Kalastajien, maanviljelijöiden, autoilijoiden ja kuluttajaryhmien yhteenliittymä uhkasi laajentaa protesteja Valenciaan ja Madridiin, mikäli hallitus ei taivu polttoaineen hinnanalennuksiin.

Irlannissa kalastajat uhkasivat ankkuroida veneensä satamiin vuorokauden ajaksi huomisesta lähtien. Tänään saatiin merkkejä siitä, että Euroopassa jo toista viikkoa jatkuneet polttoainemielenosoitukset ovat nyt leviämässä myös Lähi-itään.

Israelissa kuorma-autoilijat uhkaavat huomenna jumiuttaa maan liikenteen vastalauseena korkeille polttoaineen hinnoille. Kuorma-autoilijat kertovat saaneensa poliisilta luvan mielenilmaukseensa. Israelin radion mukaan sadat rekat matelevat huomenissa pitkin maan pääteitä 30-40 kilometrin tuntivauhtia.

Hallitukset pohtivat ratkaisuja

Mielenosoittajien vaatimuksiin on eri maissa vastattu eri tavalla. Ranskassa ja Italiassa hallitukset ovat myöntyneet polttoaineen hinnanalennuksiin, kun taas esimerkiksi Britanniassa vastaus on ollut jyrkkä ei.

Espanjassa hallituksen ja kuljetusyrittäjien oli määrä keskustella hinnanalennuksista tänään. Saksassa hallitus lykkäsi tänään päätöstä siitä, miten korkeiden polttoainehintojen tukalaan tilanteeseen ajamia ihmisiä voitaisiin auttaa.

Liittokansleri Gerhard Schröderin sosiaalidemokraatit ovat väläytelleet esimerkiksi verohelpotuksia vähän ansaitseville ihmisille. Hallituksessa myös olevat vihreät vastustavat kuitenkin tällaisia toimia.

Britanniassa hallituksen työryhmä kokoontui tänään pohtimaan, kuinka viime viikolla lähes kaaokseen johtaneet polttoaineprotestit saadaan ehkäistyä jatkossa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.