Pöllöraati: Sanna Marinin Nato-kommentti oli pientä verrattuna Joe Bidenin mokaan – "Käytännössä sanoi venäläisille, että menkää, menkää..."

Pöllöraati ja kuumana kiehuva Venäjä-soppa 11:03
Näin Pöllöraati kommentoi tänään kuumana kiehuvaa Nato-soppaa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) uutistoimisto Reutersille antama lausunto Suomen Nato-jäsenyydestä on herättänyt tällä viikolla kiivasta keskustelua. MTV:n Pöllöraadin mielestä kritiikki on ollut yliampuvaa. Toisaalta tällä viikolla on kuultu suuremmankin luokan sanakömmähdyksiä.

Sanna Marin joutui loppuviikolla politiisen kohun keskelle todettuaan uutistoimisto Reutersin englanninkielisessä haastattelussa olevan "hyvin epätodennäköistä", että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä tällä hallituskaudella. 

Hän sanoi myös, että Suomi tekee omat päätöksensä ulkopolitiikasta ja turvallisuudesta, eikä mikään taho voi näihin päätöksiin vaikuttaa.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli Marinin (sd.) lausuntoa tuoreeltaan. Hänen mielestään nykyisessä maailmantilanteessa, jossa Suomen lähialueilla on aidosti sodan uhka, ei saa yhtään kaventaa Suomen itsenäistä päätösvaltaa liittoutua. 

Oppositiosta myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi lausuntoa Twitterissä.

"Kärpäsestä tehty härkänen"

Pöllöraadin Anne Moilasen mukaan Marinin lausunnoista tehtiin kärpäsestä härkänen.

– Äläkän nostivat ne, jotka haluaisivat sinne Natoon. Mutta tuskin Venäjällä, USA:ssa tai edes Ruotsissa seurataan tätä keskustelua näin pilkuntarkasti, MustReadin päätoimittajan totesi Uutisaamussa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi, että isoin ongelma monen mielestä oli lausunnossa se, että Marin ikään kuin lukitsi sillä Nato-option määräajaksi.

– Suomalainen turvallisuuspoliittinen liturgia on varsinaista sanamagiaa, ja tässä oli kyse siitä, miten (Marinin kommentti) haluttiin tulkita. Osa asiantuntijoista sanoi, että eipä tämä poikennut Suomen virallisesta linjasta. Mutta ehkä ongelma oli se, että hän tavallaan määritteli Natoon hakemisajankohdan.

– Tässä herkässä tilanteessa katsottiin, että Suomi kavensi mahdollisuuttaan (liittyä Natoon). Mutta fakta on se, että ei se Nato ole mikään nettikaupasta tilattava bilemekko. Kyllähän se prosessi kestää. Eli vaikka Suomi jäsenyyttä hakisi, se menisi varmaan yli hallituskauden, Lehtimäki sanoi.

Politiikan toimittajan Jari Korkin mukaan Nato-jäsenyyden hakeminen tällä hallituskaudella on vieläkin epätodennäköisempää, kun Marin haastattelussa sanoi.

– Voi olla, että jos haastattelu olisi tehty suomeksi, hän olisi vastannut toisella tavalla. Muutenhan koko Nato-keskustelu on pikkuisen huvittavaa, koska sitä käydään noin 30 vuotta myöhässä.

Mitä presidentti sanoo?

Lehtimäen mukaan mielenkiintoista on nyt se, reagoiko Sauli Niinistö asiaan.

– En tiedä, herättääkö tämä ulkomailla kauheasti pärinää, mutta sisäpoliittista keskustelua kyllä. Jäämme odottamaan, kommentoiko presidentti jossain vaiheessa, Lehtimäki.

– Luulen, että niin Washingtonissa, Moskovassa kuin monessa muussakin pääkaupungissa tiedetään Suomen liikahdukset paljon paremmin kuin meidän Twitter-keskustelussamme, Jari Korkki arvioi.

Kumpi pani paremmaksi: Joe Biden vai Sanna Marin?

Eeva Lehtimäki toteaa vielä, että Marinin sanavalinnat kalpenevat Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kömmähdyksille.

Biden kommentoi Ukrainan kriisiä ensimmäisen virkavuotensa kunniaksi pitämässään puheessa. Hän totesi muun muassa, että Venäjä joutuu vastuuseen, jos se hyökkää Ukrainaan. Jos kyseessä olisi ”vähäinen tunkeutuminen”, saatettaisiin päätyä riitelemään vastatoimista, presidentti sanoi hämmentävästi. 

Samaisessa puheessa Bidenilla menivät sekaisin Sanna Marin ja Sauli Niinistö.

– Käytännössä Biden sanoi venäläisille, että menkää, menkää, mutta vähäisen tunkeutumisen aikana emme ehkä pistä sanktioita päälle. Se ehkä oli isomman luokan sanakömmähdys, Lehtimäki totesi.

Lue myös:

    Uusimmat