Pöllöraati hallitusohjelmasta: "Puhutaanko ensi syksynä jo yleislakosta?"

Pöllöraati: Näistä kolmesta hallitusohjelman linjauksesta nousee kovin meteli: ”Saapa nähdä, puhutaanko ensi syksynä jo yleislakosta?” 0:18
Pöllöraati: Näistä kolmesta hallitusohjelman linjauksesta nousee kovin meteli: ”Saapa nähdä, puhutaanko ensi syksynä jo yleislakosta?”

Palkansaajia koskevista heikennyksistä tulee huuto, sanoo Huomenta Suomen Pöllöraadissa Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Iltalehden tietojen mukaan tuleva Petteri Orpon (kok.) hallitus muun muassa helpottaa työntekijöiden irtisanomista, keventää määräaikaisuuden ehtoja ja lisää paikallista sopimista.

Samalla lakko-oikeutta on tarkoitus rajata ja laittomaan lakkoon osallistumisesta napsahtaa työntekijälle 200 euron maksu. Paikallinen sopiminenkin on IL:n tietojen mukaan helpottumassa.

IS:n Haapala on varma, että hallitusohjelmasta "tulee huuto" palkansaajia koskevien asioiden vuoksi.

– Saapa nähdä, puhutaanko ensi syksynä jo yleislakosta?

– Tänään alkaa propagandataistelu. Sieltä tulee niin kovia leikkausesityksiä työttömyysturvaan ja työelämän uudistuksia. Ay-liike ja vihervasemmisto tulevat käyttämään sitä siekailematta hyväkseen. 

Miten hallitusohjelmaa luetaan?

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiaisen mukaan paljon riippuu siitä, miten hallitusohjelmaa päädytään katsomaan.

– Katsotaanko niin, että hui kauheaa, tuolta leikataan ja nuo kärsivät. Vai saako hallitus ja sitä lähellä olevat tahot väännettyä taiston asentoon, että hei me tarvitsemme nämä, jotta tulevaisuus olisi parempi, Ahtinen sanoo.

Monenlaista vääntöä hallituksen sisälläkin varmasti tulee, mutta lopulta se ratkaisee, mitä nappia eduskunnassa painetaan, sanoo entinen kansanedustaja, nykyinen Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta Ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

"Omalla tavalla koomistakin"

MTV Uutisten Ahtiaisen mukaan hänellä on käsitys, että tulevalla pääministeri Orpolla ja perussuomalaisten puheenjohtajalla, todennäköisellä valtiovarainministeri Riikka Purralla "jollain tasolla synkkaa".

– Jos hallituspuolueiden neljällä puheenjohtajalla on hyvä luottamus keskenään, voi se kantaa pitkälle. Onko Purran asema niin vahva, että hän pystyy pitämään joukkonsa kanssa, Ahtiainen pohtii.

Haapala toteaa, että perussuomalaisten vastaus tähän tietysti on se, että on.

– Pistäisin kysymysmerkin perään, hän jatkaa.

– Syksyllä on ensimmäinen budjettiriihi. Perussuomalaisilla on 46 kansanedustajaa, joista moni on "lievästi populismin varassa eläviä hahmoja".

Pöllöraati: ”Haluan nähdä miten PS:n eduskuntaryhmä kestää tässä tuiverruksessa" 9:45
Pöllöraati: ”Haluan nähdä miten PS:n eduskuntaryhmä kestää tässä tuiverruksessa"

Haapalan mukaan nähtäväksi jää, miten perussuomalaisten eduskuntaryhmä kestää, kun "vihervasemmisto haukkuu" ja ay-liike "alkaa pistää yleislakkoa pystyyn".

– Hallitusohjelma on tarkka, suurin piirtein harpilla ja laskutikulla tehty. Kuvitellaan, että ennustetaan seuraavat neljä vuotta ja kaikki tiedetään. Onhan se omalla tavallaan koomistakin, hän jatkaa.

– Ei mitään pohjaluottamusta, että joukko pysyisi pystyssä, siksi kaikki pitää kirjata. Sehän kertoo vain silkasta epäluulosta hallituksen sisällä, Haapala sanoo.

Pöllöraati: "Saapa nähdä, puhutaanko ensi syksynä jo yleislakosta?" 11:26
Pöllöraati: "Saapa nähdä, puhutaanko ensi syksynä jo yleislakosta?"

Lue myös:

    Uusimmat