MTV Uutiset on yksi Suomen siteeratuimmista uutismedioista – tässä uutistalojen kärki

Politiikan uutisia siteerattiin selvästi eniten.

Helsingin Sanomat oli STT:n eniten siteeraama tiedotusväline vuonna 2023, kertoo STT:n vuotuinen siteerausselvitys. Helsingin Sanomat ohitti pitkän tauon jälkeen Ylen, joka oli pitänyt kärkisijaa vuodesta 2016 lähtien.

Helsingin Sanomien juttuja STT siteerasi 137 kertaa ja Ylen 123 kertaa. Kolmantena tuli 61 siteerauksella Uutissuomalainen-yhteistoimitus, joka tekee juttuja sanomalehti Karjalaiselle ja useille Keskisuomalainen-mediakonsernin lehdille.

Kärkikymmenikköön mahtuivat myös MTV:n uutiset (54 siteerausta), Ilta-Sanomat (49), Iltalehti (31), Maaseudun Tulevaisuus (16), Demokraatti (12), Hufvudstadsbladet (9) ja Turun Sanomat (8). 

Hufvudstadsbladet on ainoa uusi jäsen kärkikymmenikössä, muut olivat siellä myös vuosina 2022 ja 2021 melkein samassa järjestyksessä kuin nytkin.

Kaikkiaan STT siteerasi kotimaisia tiedotusvälineitä 561 kertaa, mikä on alhaisin määrä koskaan selvityksen vuoteen 2010 ulottuvassa historiassa.

Siteerausselvityksessä laskettiin STT:n uutisaiheet, jotka oli kirjoitettu siinä määrin jonkin toisen tiedotusvälineen tietojen pohjalta, että niiden lähde oli syytä merkitä otsikkoon. 

STT:n linja ja ohjeet siteerausten tekemiseen on julkaistu STT:n tyylikirjassa.

Hufvudstadsbladet uusi tulokas kärjessä

Yleisin siteerausten aihepiiri oli täysin ylivoimaisesti politiikka, jonka kannalta viime vuonna tapahtui paljon. 

STT siteerasi kärkikymmenikön juttuja yhteensä 500 kertaa, ja näistä 169 käsitteli politiikkaa tai poliitikkoja. Luku ei sisällä puoluekannatuskyselyitä tai muita gallupeja.

Jussi Halla-aho kertoo, miksi ei avaa yksityiselämäänsä medialle 3:07
Katso myös: Jussi Halla-aho kertoo, miksi ei avaa yksityiselämäänsä medialle.

Siteerauksissa käsiteltiin runsaasti viime kevään eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluja, Suomen Nato-jäsenyyttä, Petteri Orpon (kok.) hallituksen rasismikohua sekä tulevia presidentinvaaleja. 

Etenkin Ylen toimitus kunnostautui politiikan uutisoinnissa, sillä 50 eli lähes kolmasosa kaikista kärkikymmeniköltä siteeratuista politiikkauutisista oli Ylen käsialaa.

Paljon siteerauksia tehtiin myös toimitusten teettämistä erilaisista kyselyistä ja gallupeista (83 siteerausta) sekä urheilu-uutisista (60 siteerausta).

Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia julkaisee Sanoma Media Finland, joka on STT:n enemmistöomistaja.

Lue myös:

    Uusimmat