Politiikan superviikonloppu lähestyy – Puheenjohtaja vaihtuu ainakin kahdessa puolueessa

Politiikan superviikonloppuna parin viikon päästä otetaan ensimmäiset askeleet kohti ensi huhtikuun kuntavaaleista alkavaa vaaliputkea. Kesäkuun puoluekokouksissa vaihtuu ainakin kahden oppositiopuolueen puheenjohtaja.

Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin hallituspuolue kokoomukseen. Sisäministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki ovat poikkeuksellisesti haastaneet istuvan puheenjohtajan Alexander Stubbin.

Kokoomuksessa on haluja vaihtaa puheenjohtaja nimenomaan siksi, että gallupkannatus on ollut liian alhaalla, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Kun vaalit alkavat lähestyä, halutaan puheenjohtajaksi uusi tuore voima, joka kykenee nostamaan puolueen kannatuksen korkeammalle.

Åbo Akademin valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin mielestä kokoomus voi kuitenkin olla tyytyväinen kannatukseensa ottaen huomioon, millainen taloustilanne on ja millaisia leikkauksia hallitus on tehnyt.

– En ainakaan kannatuksen kautta ymmärrä kokoomuksen puheenjohtajapeliä lainkaan, Grönlund sanoo.

Sotesta kärkiteema

Kuntavaalien suureksi teemaksi noussee sote-ratkaisu. Uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyisi kunnilta 18 maakunnalle, joilla olisi itsehallinto.

Grönlund kuvaa päätöstä keskustalaiseksi unelmaksi.

– Kokoomuksen kentällä varmasti koetaan, että kepu sai kaiken. Paljon mainostettu valinnanvapaus on ehkä laiha lohtu siinä vaiheessa, kun valtaa ja rahaa aletaan jakaa uusiksi.

Grönlundin mukaan kokoomus ei pysty hyödyntämään maakuntamallia kuntavaaleissa, koska on ollut itse sitä hallituksessa hyväksymässä.

– Kritiikkiä on vaikea esittää. Tästä varmaan aika paljon johtuu kokoomuksen sisäinen tilanne.

Jokisipilä katsoo, että edessä on hyvin periaatteellinen keskustelu kuntien asemasta.

– Jos sosiaali- ja terveyspuolen asiat, jotka ovat kuntien menoista iso prosentti, siirretään kuntien käsistä pois, mitä sinne jää? Mikä on se tosiasiallinen poliittinen valta, jota kuntavaaleissa jaetaan?

Uusi puoluesihteeri vaalityöhön

Varmaa on, että vasemmistoliiton ja RKP:n puheenjohtajat vaihtuvat puoluekokouksissa, kun Paavo Arhinmäki ja Carl Haglund jättävät tehtävänsä. Jokisipilän mukaan myös vasemmistoliitolla on paine saada kannatus nousuun.

Arhinmäki vei vasemmistoliittoa punavihreään suuntaan, ja edessä on jälleen aatteen päivittämisen ikuisuusongelma.

– Jos he haluavat saada lisää eduskuntapaikkoja, heidän pitäisi pystyä laajentamaan ideologista alustaansa, Jokisipilä sanoo.

Grönlundin mukaan RKP:ssa tyytymättömyys hallitusta kohtaan on suurta, mikä johtuu siitä, ettei hallitus ole huomioinut ruotsinkielisiä esimerkiksi sairaaloiden päivystyspäätöksessä.

– Oma veikkaukseni on, että kieli korostuu seuraavissa vaaleissa.

Keskustan puoluekokouksessa ei ole tiedossa suurempia väriläiskiä. Matti Vanhanen nimetään puolueen presidenttiehdokkaaksi, ja muuten huomio kiinnittynee puoluesihteerin valintaan.

Jokisipilä katsoo, että maakuntamallin ansiosta keskustalla on nyt historiallinen paikka sementoida oma vaikutusvaltansa pitkälle tulevaisuuteen.

– Kun koneistoa viritetään siihen, että saadaan paras mahdollinen vaalitulos, puoluesihteeri on keskeisen tärkeä toimija.  

Paikallinen sopiminen jakaa kokoomuksen johtajaehdokkaat 2:05

Lue myös:

    Uusimmat