Mainos

Jussi Kärki perussuomalaisten suosiosta: Mahdollisuus nousta vaikka kuin korkealle – "Halla-aho olisi mieluummin lukenut kirjoja ja käynyt elokuvissa"

12:36

Perusuomalaiset on tuoreen mittauksen mukaan vankasti maan suosituin puolue. Kannatusluvut voivat MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikön Jussi Kärjen mukaan nousta hyvinkin korkeiksi. Kärki ennustaa Antti Rinteen hallitukselle pomppuista tietä.

– Tämä on tällainen toistuva ilmiö. Se mitä vaaleissa ja vaalien loppusuoralla tapahtuu, eli perussuomalaisten nousu, se yleensä jatkuu vaalien jälkeenkin. Ja sitten toisin päinkin. Se, kuka on alamäessä, sen alamäki yleensä jatkuu. Tässä tapauksessa se on keskusta.

Hallitusvastuu ei nosta lukuja

Kärjen mukaan keskusta on aidosti ongelmissa huonojen kannatuslukujen kanssa. Eikä hallituksessa mukana oleminen yleensä nosta puolueen suosiota. Hallitukselle on ongelmallista, että oppositiossa oleva puolue kasvattaa jatkuvasti suosiotaan.

– Vaikka keskusta voittikin hallitusneuvotteluissa ja sai hyvän hallitusohjelman, siitä huolimatta näyttää vähän ihmeelliseltä, että vaalien rökäletappion jälkeen menee hallitukseen.

Politiikan asiantuntija ennustaa, että keskustan kannatuksen lasku aiheuttaa hallituksen sisällä kovaa mattopainia. Siitä on jo saatu esimakua, kun keskusta vääntää vihreiden kanssa puun käytöstä.

– Kun Juha Sipilän hallitus aloitti, niin meni puoli vuotta ennen kuin tuli riita sotesta ja maakuntamallista. Nyt ei tarvinnut mennä kuin puoli vuorokautta, niin lastut lentelee ja kipinät sinkoaa, Kärki pohtii.

Kärjen mukaan keskustalle on kipeä paikka selitellä maakunnissa, että sellutehtaita ja odotettuja työpaikkoja ei tulekaan, jos vihreiden uusi ilmastoministeri Krista Mikkonen saa aikeensa läpi.

Asiat ratkaisevat

Politiikan asiantuntijan pitää keskustan ministeriryhmän tuoreita kasvoja kaikesta huolimatta piristysruiskeena puolueelle. Silti on hyvä muistaa, että asiat loppujen lopuksi ratkaisevat.

– Neljä vuotta on aika pitkä aika. Veikkaan, että tämä kuherruskuukausi päättyy aika pian ja reaalimaailma tulee vastaan. Sitten aletaan katsomaan, että kuka tässä pomppuisessa kyydissä pärjää.

Kärjen mukaan vääntöä on luvassa varsinkin, jos työllisyystavoitteisiin ei päästä ja talous alkaa pehmetä. Työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin on kova tavoite, kun mitään konkreettista keinoa tai lääkettä ei ole, millä nosto tehdään.

Elokuvia ja kirjoja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti äskettäin, että tavoittelee jatkokautta. Hänet valitaankin hyvin todennäköisesti loppukuusta kantamaan taas puheenjohtajan nuijaa.

Jussi Kärki luonnetii Halla-ahon jatkoilmoitusta jopa dramaattiseksi.

– Ensin, kun sitä kuunteli, niin vaikutti siltä, että hän on hieman tympääntynyt tehtäväänsä ja haluaisi lueskella kirjoja ja käydä elokuvia katsomassa. Elää normaalia elämää. Mutta sitten sieltä tuli se käänne siihen, että hän on jatkamassa.

Kärki pohtii, että Halla-aho jatkaa puheenjohtajana muun muassa velvollisuuden tunnosta, kun puoluetoimistosta iso osa kokeneesta väestä siirtyi eduskuntaan.

– Mutta kyllä perussuomalaisilla on mahdollisuus nousta vaikka kuinka korkealle. Varsinkin jos Rinne ykkönen joutuu tekemään leikkauksia ja rokottamaan keskiluokkaa.

Vanhanen, oikea mies oikeassa talossa

Politiikan toimituksen esimies arvioi, että oppositiopuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyö sujuu jollain tavoin, vaikka paljon arvopohjan erimielisyyksiä onkin.

Kärki myös kiittelee Matti Vanhasen valintaa eduskunnan puhemieheksi.

– Uskon, että eduskunta saa hänestä todella arvovaltaisen ja asioihin paneutuvan puhemiehen. Se on näkyvä paikka ja Matti Vanhanen on siihen yksi pätevimpiä nimiä, mitä voisi kuvitella.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja