Politiikan jättänyt Pirkka-Pekka Petelius MTV:lle: Marinin hallituksen haasteet olivat ulkoisia, Orpon hallituksen sisäisiä

Ex kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius kertoo, mitä eroa näkee Marinin ja Orpon hallituksissa 5:16
Katso video: Tämä kaikki Pirkka-Pekka Peteliukselle jäi käteen neljän vuoden eduskuntakokemuksesta.

Pirkka-Pekka Petelius esittää MTV:n ja C Moren Konflikti-suursarjassa Suomen pääministeriä. Näyttelijäkonkari naurahtaa tehneensä taustatyöt rooliinsa neljän vuoden kansanedustajakautensa aikana.

Näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, 70, äänestettiin kansanedustajaksi vihreiden riveistä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Yksi kausi kansanedustajana riitti Peteliukselle, eikä mies lähtenyt enää ehdolle viime kevään vaaleissa.

Kauas politiikasta Petelius ei ainakaan vielä ole päässyt. Maaliskuussa tasavuosia täyttänyt konkari esittää Suomen pääministeriä MTV:n ja C Moren toimintasarjassa Konflikti.

– Kun Aku (Louhimies, sarjan ohjaaja) kysyi minua tähän rooliin, en missään tapauksessa voinut kieltäytyä, Petelius kertoo sarjan kuvauksissa MTV Uutisille.

– Tällainen rooli on kuin minulle tehty. Ja jos joku kysyisi, että onko siitä, että olin kansanedustaja, hyötyä tässä roolissa, niin olen vähän jäävi sanomaan siihen mitään. Mutta siitä olen varma, että haittaa siitä ei ainakaan ole.

Kansanedustajuuden myötä Petelius toteaa tietävänsä melko tarkasti, miten päätöksentekoprosessit menevät.

– Se avaa minulle sen maailman, missä tässä (Konflikti-sarjassa) toimitaan. Siinä sitten mennään draaman ja näyttelemisen puolelle, että millainen tämä henkilö (Peteliuksen roolihahmo) on, näyttelijä sanoo.

– Sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä politiikan kokemuksen kanssa. Se on henkilödraaman rakentamista.

Pirkka-Pekka Petelius teki siis tavallaan pohjatyötä pääministerin roolia varten neljä vuotta kansanedustajana työskennellessään.

– Nimenomaan! Se oli pilottijakso, taustoitusta, Petelius naurahtaa.

Rikastuttava kokemus

Mitä viime keväänä 70 vuotta täyttäneelle näyttelijälle jäi kansanedustajakaudesta käteen?

– Ihan ensimmäisenä tulee mieleen, että valtavasti uutta tietoa. Valtavasti kokemusta demokraattisen päätöksenteon prosesseista ja niiden sisällä olemisesta. Valtavan rikastuttava uusien ystävien ja ihmisten kirjo, Petelius luettelee ja lisää käsityksensä elämästä ja suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta syventyneen.

– Olen tiennyt lapsesta asti, että on eduskunta, presidentti, pääministeri, kansalaisjärjestöjä ja erilaisia viranomaisjärjestöjä. Nyt tiedän, mitä siellä sisällä oleminen tarkoittaa, millä tavalla lainsäädäntöprosessit menevät ja miten demokratia toimii.

Petelius on käynyt maanpuolustuskurssin ja lisää sen käyneenä ymmärtävänsä nyt sen, miten valmius- ja turvallisuusorganisaatiot täydentävät valtiollista päätöksentekoa.

– Kaikki puhaltavat hyvin koordinoidusti yhteen hiileen. Tästä kaikesta voi vetää sen johtopäätöksen, että kansanedustajana oleminen on ollut todella rikastuttava kokemus, näyttelijä toteaa.

– Ymmärrys koko elämää kohtaan ja kunnioitus suomalaista yhteiskuntaa kohtaan syveni entisestään. Ei se heikoissa kantimissa ollut ennenkään, mutta nyt olen kiinteämpi osa tätä kaunista maata.

Kansanedustajakauden huippuhetkeä kysyttäessä Pirkka-Pekka Petelius toteaa, että koko neljän vuoden ajanjakso oli yhtä huippuhetkeä.

– Hei, me elimme hyvin poikkeuksellisen hallitus- ja eduskuntakauden. Oli koronapandemia ja sitten tuli Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan. Ne hidastivat hallitusohjelman tavoitteisiin pääsyä, tavoitteisiin, joihin olimme sitoutuneet neljäksi vuodeksi. Siinä on jo huippuhetkeä ihan tarpeeksi, Petelius sanoo.

– Turvallisuuspoliittinen tilanne ja Nato-prosessi… Ymmärrän jo nyt, vaikka siitä on niin vähän aikaa, että olen ollut mukana vaikuttamassa Suomen historialliseen valintaan. Valtavia asioita.

"Tällaista elämä on!"

Millä mielellä Petelius on seurannut Petteri Orpon (kok.) hallituksen alkutaivalta?

– Kansa on valintansa tehnyt äänestämällä. Sillä pohjalla, minkä äänestyksen voittanut puolue (kokoomus) hallituksen muodostajana Orpon johdolla tätä nyt tekee, se on sitä toimivaa demokratiaa, Petelius toteaa.

– Jos vedän karkean johtopäätöksen, että jos edellinen hallituskausi oli haasteellinen covidista ja Ukrainan sodasta eli ulkoisista haasteista johtuen, niin nyt vallassa olevan hallituksen kausi on haasteellinen toisista syistä eli sisäisistä jännitteistä johtuen. Mutta tällaista elämä on!

Petelius pohtii, että miksi politiikka olisi toisenlaista kuin elämä, koska se on yksi tärkeä osa elämää.

– Mielenkiinnolla seuraan ja tulen seuraamaan alkavaa syksyä, joka tulee olemaan politiikassa erittäin jännittävä myös lähestyvien presidentinvaalien myötä. Koko ajan tapahtuu kauheasti jotain. Ja hyvä niin.
 

Lue myös:

    Uusimmat