Aku Louhimies ohjaa kotimaista trillerisarjaa, Puolustusvoimat tukee realistista suurtuotantoa – "Bond-seikkailuihin ei lähdetä"

Aku Louhimies ohjaa uuden trillerisarjan 2:16
Katso video: Tällaista sarjaa Aku Louhimies nyt työstää yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.

Tuntemattoman sotilaan koulima Aku Louhimies on jo suurtuotantojen ohjaaja, mutta joka aamu on haaste uusi. 

Aku Louhimies liikuttaa taas armeijaa, nykypäivässä. Valmisteilla on oloissamme poikkeuksellisen iso trillerisarja Konflikti, jossa Suomi joutuu tuntemattoman uhan kohteeksi. 

Puolustusvoimien laaja tuki on välttämätöntä, jotta tällainen trilleriviihde toteutuu. Armeija on tarkka siitä, millaiseen toimintaan se lähtee.

Kuin toimisimme oikeassa tilanteessa

Strategisen viestinnän suunnittelija, kapteeni Harry Lagerström Pääesikunnan viestintäosastolta seuloo yhteistyöpyynnöt. Hän tutustui Konflikti-sarjan käsikirjoitukseen jo pari vuotta sitten. Pääesikunnassa todettiin, että ok, koska sarjan tapahtumat ovat todenmukaisia.

– Tässä tarinassa esiintyvä Puolustusvoimien kalusto ja henkilökunta toimivat realistisesti, niin kuin toimisimme oikeassa tilanteessa.

Bond-seikkailuihin ei osallistuta, hymyilee Lagerström.

Lagerströmin mukaan tärkeää on myös se, että varusmiesten ja kantahenkilökunnan toiminta tv-sarjassa on samalla heidän koulutustaan.                                                                                                    

Avustajia on huima määrä, liki 500. Enemmistöltä vaaditaan varusmiespalvelus ja hyvää kuntoa, jotta pärjää paineessa. 

Myös heidän kouluttamisestaan on hyötyä armeijalle. Tämän sarjan avustajat eivät juuri seisoskele torilla tai istu katsomossa yleisönä. 

Presidentti juoksee pellolla

Kouvolan Utissa pellolla pauhaa jatkuva helikopterien säksätys. Ollaan aivan laskuvarjojääkärien päämajan kupeessa. Kopteri laskeutuu tantereelle. Musta auto kiitää alamäkeä ja pysähtyy pöllyttäen pellon laitaan. Näyttelijät juoksevat autosta kopteriin.

Maastopukuiset jääkärit suojelevat kopteriin ryntäävä presidenttiä. 

TuntemattomIen asemiesten joukko on iskenyt suomalaiseen pikkukaupunkiin. Presidentin loma on pilalla. Uhka iskee koko Suomeen. 

Tämän ympärille kiertyy 6-osainen trillerisarja Konflikti.

Näyttelijöistä on tähän mennessä paljastettu Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzen ja Sara Soulié.

Kaasuputketkin aiottiin räjäyttää

Louhimies alkoi suunnitella Konfliktia jo viisi vuotta sitten pian Tuntemattoman sotilaan jälkeen; yhdessä tuottaja Andrei Alénin, kirjailija Helena Immosen ja käsikirjoittaja Jari Olavi Rantalan kanssa. Louhimiehen mukaan trilleri on vahvasti myös psykologinen.

– Minua kiinnostaa ihmisen resilienssi, psyykkinen selviytymiskyky. Miten me nykyaikana reagoisimme tällaiseen isoon kriisiin.

Alussa käsikirjoitukseen mietittiin myös kaasuputkien räjäyttämistä. Se, mitä maailmassa on oikeasti tapahtunut sarjan suunnittelun aikana, on melkoisen jäätävää. 

– Ensin tuli pandemia, sitten sota Ukrainassa. Meille on nyt käynyt niin, että aika poikkeuksellisesti ollaan ajan hermolla, miettii Louhimies.

Unelma-ammatti

Tuntemattoman sotilaan ja Omerta 6/12 -elokuvien ohjaaja Louhimies on jo isojen tuotantojen taitaja. Nyt tehdään liki kolmea pitkää elokuvaa putkeen, kuusi noin 45 minuutin jaksoa.

– Jokainen päivä on haasteellinen, mutta se on samalla tämän työn kauneus. Joka päivä pitää onnistua, söi hyttyset tai ei, hymyilee Louhimies rauhallisena.

– Mutta olen unelma-ammatissani. Olen kiitollinen luottamuksesta, jonka olen saanut.

Uutista päivitetty 29.6. kello 16.14: Lisätty kapteeni Lagerströmin titteli ja korjattu Pääesikunnan strategisen viestinnän osasto muotoon Pääesikunnan viestintäosasto.

Lue myös:

    Uusimmat