Poliittisesti täysin kokematon koomikko menossa 2. kierrokselle Ukrainan presidentinvaaleissa: MTV:n kirjeenvaihtaja epäilevänä – "On itsekin viime metreillä ryvettynyt"

Ukraina äänestää presidentistä 2:12

Ukrainassa järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros tänään. vaaleissa on 39 yhdeksän ehdokasta, joista kolme erottuu pääehdokkaina istuva presidentti Petro Poroshenko, näyttelijä-koomikko Volodymyr Zelinski ja entinen pääministeri Julia Tymoshenko. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste seuraa vaaleja Kiovassa.

Sunnuntai-iltana noin kahdeksan aikaan julkaistun ovensuukyselyn mukaan vaalit toiselle kierrokselle olsivat menossa Zelensky ja Poroshenko.

Poliittisesti täysin kokematon Zelinskyion johtanut mielipidemittauksia jo pitkään. Saraste ei usko, että Zelenskin onnistuisi voittaa vaalit ensimmäisellä kierroksella.

– Kyllä se vaikeaa on. Hänellä on nyt ensimmäisellä kierroksella kova etumatka, mutta riittääkö se toisella? Se tuskin tulee toteutumaan, Saraste sanoo.

Zelinski on paitsi suositun televisiosarjan näyttelijä mutta myös monimiljonääri ja istuvan presidentin Petro Poroshenkon kiihkeä vastustaja.

– Jotakin hänestä kertoo se, ettei hän ole osallistunut yhteenkään tv-väittelyyn. Hän luottaa televisiosarjansa tuomaan näkyvyyteen. SE on tehnyt hänestä valtaisan kansansuosikin. Siinä hän näyttelee korruption kitkijää, mutta on itsekin tässä viime metreillä ryvettynyt, kun hänen suhteensa oligarkkeihin ovat tulleet selville.

Itä-Ukrainassa on sodittu jo viisi vuotta. Sota näkyy vaaleissa monella tavalla. Sotaa käyvillä alueilla ei esimerkiksi läheskään aina pääse äänestämään.

– Läheskään kaikki Itä-Ukrainassa eivät pääse äänestämään. Ihmiset joutuvat täällä maksamaan myös puolentoista prosentin sotaveroa. Budjetti on kuralla. Viidennes menoista menee edelleen sodankäyntiin. Ja tietysti sota vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin epävarmuutena.

Lue myös:

    Uusimmat