Hyvä vai huono vitsi? Koomikko nousemassa Ukrainan presidentiksi antamatta haastatteluja ja osallistumatta vaalitentteihin

Koomikolle 30 prosenttia äänistä Ukrainan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 1:54
Volodymyr Zelensky sai 30 prosenttia äänistä Ukrainan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Koomikko Volodymyr Zelenskyn nousua Ukrainan presidentiksi ei näytä estävän mikään.

Poliittisesti täysin kokematon koomikko Volodymyr Zelensky on vahvoilla Ukrainan seuraavaksi presidentiksi.

Mielipidekyselyissä Zelensky, 41, johtaa kymmenillä prosenttiyksiköillä haastajaansa, nykyistä presidenttiä Petro Poroshenkoa. Ukrainan presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros pidetään sunnuntaina.

Vaalikampanja on ollut erikoinen, sillä Zelensky on kieltäytynyt kaikista haastatteluista ja vaaliväittelyistä. Hän ei ole myöskään esittänyt varsinaista ohjelmaa tai antanut vaalilupauksia.

– Hän ei siten ole populisti sanan perinteisessä merkityksessä, sanoo Ukraina-tutkija Andrew Wilson European Council on Foreign Relations -tutkimuslaitoksesta.

Zelenskyn asemia toisella kierroksella vahvistaa etumatkan lisäksi se, että hänen tukensa jakautuu tasaisesti Ukrainan eri alueille ja ikäryhmiin.

Volodymyr Zelenskyn poliittinen kokemus rajoittuu toistaiseksi presidentin näyttelemiseen. Suositussa tv-sarjassa Kansan palvelija hän esittää korruptiota vastustavaa historianopettajaa, josta tulee vahingossa presidentti.

Presidentillä on Ukrainassa tärkeä rooli erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Maan sisäpolitiikan kannalta enemmän merkitystä ennustetaan olevan ensi syksynä pidettävillä parlamenttivaaleilla.

Presidentinvaali ensi viikonloppuna ei sotke ukrainalaisten pääsiäistä, jota vietetään ortodoksisessa maassa juliaanisen kalenterin mukaan viikkoa myöhemmin kuin Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat