Poliitikot avautuvat ulkonäköpaineista: Piikittelyä painosta ja rypyistä

Moni kansanedustaja on urallaan saanut arvostelua osakseen muustakin kuin poliittisista toimistaan.

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen nosti tällä viikolla puheeksi kokemansa ulkonäköarvostelun. Kyllönen avautui aiheesta Aamulehteen kirjoittamassaan Miksi olemme niin ilkeitä? -kolumnissaan. 

Kyllönen ei ole ainoa, joka on kuullut ikäväsävytteisiä kommentteja ulkoisesta olemuksestaan.

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen kertoo törmänneensä urallaan joskus samaan ilmiöön.

– Kyllähän tässä hommassa saa paljon palautetta, ruusuja ja risuja. Kyllä poliitikkojen ulkonäköä tarkkaillaan. Itse olen saanut painostani kuittia, siitä huomauteltiin etenkin silloin, kun olin hieman tukevammassa kunnossa, Kaikkonen kertoo MTV.fille.

– Ja tietysti kropan kankeudesta on ollut puhetta – vaikka se ei välttämättä ollut aina niin pahantahtoista. Kasvotusten kohdatessa monet myös kommentoivat luulleensa minua lyhyemmäksi, mies jatkaa. 

Aika on miehen mukaan opettanut suhtautumaan arvosteluun kevyesti.

– Ripaus teflonia on kasvanut pintaan. Enää en pahoita mieltäni kovin vähästä.

Myös Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa tiedostaa, että poliitikkoja pidetään silmällä monessa mielessä.

– Minulla on kuitenkin niin paksu nahka, ettei maailmani kaadu, vaikka saisinkin huonoa palautetta. On joku minulle joskus sanonutkin, että oletpas nykyään ryppyinen!

– Se hyöty oli kuitenkin politiikassa aloittaessani aiemmasta julkisuudesta, että haarniskani oli valmiiksi aika paksu. Julkisessa työssä palaute on vain kestettävä, Elomaa sanoo.

Elomaa kertoo saavansa ulkonäöstään toteamuksia ahkerasta treenaamisesta ja treenivinkkipyyntöjä. Liika ulkonäköönkään panostaminen ei Elomaan mukaan aina kannata – silloin moni ajattelee, että taitoja ei ole muuhun.

– Asiat kuitenkin ratkaisevat, vaikka pitääkin pukeutua siististi. Toisen ihmisen ulkonäön kommentoiminen on kuitenkin asiatonta, sillä jokainen vastaa itsestään. Jokainen saa olla oma persoonanansa ja yksilönsä.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Vihreiden Anni Sinnemäki kertovat säästyneensä arvostelulta ja paineilta ulkonäköasioiden suhteen.

– Ei ole vastaavia kokemuksia, enkä netistäkään käy sellaisia keskusteluja erikseen penkomassa, toteaa Sinnemäki.

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila kertoo saaneensa ulkonäöstään joskus positiivisiakin kommentteja.

– Kun laihduin 16 kiloa, sain kehuja, että olen nuorentunut. En ole kärsinyt ulkonäköni arvostelusta, mutta olen huomannut, että jotkut tahot pitävät esimerkiksi lihavuutta ongelmana. Päin naamaa kukaan ei siitä ole tullut sanomaan, mutta kuuleehan sitä ihmisten puhuvan toisilleen, Anttila kertoo.

Anttila kertoo pitkän uransa aikana kasvattaneen itselleen suojaksi paksun nahan ilkeyksiä vastaan.

– Meitä kansanedustajia arvioidaan päästä kantapäähän, halusimme tai emme. 

Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen kertoo suhtautuvansa ulkonäköpaineisiin tyynesti. Miehen mukaan riittää, että pukeutuu töihin siististi ja asiallisesti.

– Eduskunta on niin erityinen paikka, että sen arvokkuus vaatii siitä. Mutta jos on asiallisesti pukeutunut ja joku tulee huutelemaan, se kertoo enemmän huutelijasta kuin sen kohteesta. En ottaisi sellaisia kommentteja kovin vakavasti, Kääriainen kuittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja