Mainos

Poliitikko jakoi uhkailevan kuvan – "Rikoksen esitutkinta tulee aloittaa"

Kotkan kaupungin valtuuston jäsen perussuomalaisten Mertsu Merivirta jakoi Facebook-sivullaan kuvan, jossa komeilee Suomi-konepistooli ja tekstiä, jossa pyydetään tervehtimään maahanmuuttajia Suomen perinteitä kunnioittaen. 

Joensuun yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on sitä mieltä, että kuva täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

– Tunnusmerkistö on sillä tavalla kirjoitettu, että se joka yleiseen keskuuteen levittää lausuntoja tai tiedonantoja, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotain etnistä kansanryhmää tai etnistä ryhmää vastaan. Tässä tämä kansanryhmä täyttyy, koska on yleisesti tiedossa keitä nämä Suomeen muuttavat henkilöt ovat. Se on ihan yksilöitävissä ulkomaalaiset tietyksi kansanryhmäksi, sanoo Tolvanen.

Erityisen huolestustuttavana Tolvanen pitää kuvassa aseen luomaa merkitystä.

– Kun tässä on ase, jossa pyydettään tervehtimään tämän aseen perinteitä kunnioittaen, niin kyllä tämän uhkaukseksi voidaan tulkita, hän sanoo. Tolvasen kanta kuvasta on varsin selvä.

– Tämä ylittää kynnyksen, jolla rikoksen esitutkinta tulee aloittaa. Eli on syytä epäillä rikosta, joka olisi tässä tapauksessa kiihottaminen kansanryhmää kohtaan, hän sanoo.

Rikosilmoitusta ei edes tarvita

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos, josta ei tarvitse tehdä rikosilmoitusta.

–  Poliisin pitäisi aloittaa heti tutkinta, jos tämän tiedonannon joku poliisin tietoon saattaa. Tämän on virallisen syyttäjän alainen rikos, niin ei tarvitse mitään kummempaa rikosilmoitusta kenenkään tehdä. Se riittää kun tulee poliisin tietoon, ja poliisin pitää viranpuolesta aloittaa tutkinta. On tämä sen verran vakava viesti kuitenkin, sanoo Tolvanen. 

Kuvan sivuillaan jakanut, Kotkan perussuomalaisten varapuheenjohtaja, Merivirta kuittaa arvostelun "hurttina huumorina". Tolvanen sanoo, että selittely ei välttämättä auta.

– Sehän arvioidaan sen mukaan, että miltä teko näyttää. Se että tekoa selittää vitsailulla, ei välttämättä tee tekoa rankaisemattomaksi. Väkivallalla uhkailua ei voi vitsinä pitää, sanoo Tolvanen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja