Mainos

Poliisiylijohtaja nosti esille huolestuttavan ilmiön: Sama ihminen saattanut uusia turvapaikkahakemuksensa jopa kuusi kertaa

1:28:26
Videolla paneelikeskustelu Nergin kirjanjulkistustilaisuudesta, myös artikkelissa viitattu paneelikeskustelu on katsottavissa videolta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Suomessa on henkilöitä, jotka ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen useita kertoja. Laki ei Suomessa tällä hetkellä rajoita saman henkilön useita turvapaikkahakemuksia.

Keskiviikkona julkaistun Päivi Nergin Tiukka Paikka -kirjan tilaisuudessa keskusteltiin Suomen turvapaikkajärjestelmästä. Kirjassaan Nerg kertoo ajastaan sisäministeriön kansliapäällikkönä vuonna 2015, kun Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Tilaisuudessa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi, että mikään ei viittaa siihen, että Suomessa olisi yhtäkkiä kasvanut määrä laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä.

Hän kuitenkin toteaa, että mikäli henkilön turvapaikkaprosessi on kesken tai päätöksestä on valitettu, he eivät ole maassa laittomasti.

– Suomessa on henkilöitä, jotka ovat pahimmillaan jättäneet kuusi kertaa turvapaikkahakemuksen.

Turvapaikan uusintahakemuksesta puhutaan silloin, kun turvapaikanhakija jättää uuden hakemuksen saatuaan päätöksen vähintään yhteen hakemukseen.

Maahanmuuttovirasto ottaa uuden hakemuksen käsittelyyn, mikäli turvapaikanhakija esittää uuden perusteen turvapaikalle.

Jos uusia perusteita löytyy, tehdään uusi perusteellinen turvapaikkatutkinta puhutteluineen. Mikäli uusia perusteita ei ole esitetty, hakemus hylätään. Migrin tilastojen mukaan viime vuonna noin puolet hakemuksista jätettiin tutkimatta.

Uusintahakemuksia eniten irakilaisilta

Sisäministeriö on esittänyt muutoksia nyt voimassaolevaan lakiin. Tällä pyritään estämään se, että uusintahakemuksia tehdään turvapaikanhakijan palautuksen estämiseksi tai viivyttämiseksi.

Viime vuoden kaikista turvapaikkahakemuksista noin puolet oli uusintahakemuksia. Turvapaikkahakemuksia jätettiin viime vuonna kokonaisuudessaan 4 548 ja niistä 2 139 oli uusintahakemuksia.

Uusintahakemuksia tekivät määrällisesti kaikkein eniten irakilaiset turvapaikanhakijat. 

Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuonna suurin osa uusintahakemuksista, 1 775 kappaletta, oli ensimmäisiä uusintahakemuksia. Uusintahakemuksen toiseen kertaan lähettäneitä oli Migrin tilaston mukaan 280.

Uusintahakemuksen kolmannen kerran lähettäviä oli kymmeniä ja neljännen tai viidennen kerran vain muutamia. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja