Poliisiylijohtaja haluaa helpottaa pääsyä poliisikouluun: "Joku tässä yhtälössä ei nyt toimi"

Poliisiylijohtajan mukaan poliisikoulun sisäänpääsykriteerejä olisi syytä uudistaa 1:53
Katso videolta, miten poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen uudistaisi poliisiammattikorkeakoulun sisäänpääsykriteerejä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisikoulun sisäänpääsykriteereitä pitäisi tarkastella ja mahdollisesti muuttaa. Kolehmainen puhui asiasta MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Noin 5 000 ihmistä jättää vuosittain hakemuksen poliisiammattikorkeakouluun, mutta vain pieni osa kelpaa sisään. Viime vuonna aloituspaikkoja kouluun oli 400. Vain noin 280 paikkaa saatiin täytettyä.

Viimeksi kaikki aloituspaikat saatiin täytettyä vuonna 2018, ja sen jälkeen trendi on ollut laskeva.

– Meidän on pakko tarkastella poliisiammattikorkeakoulun sisäänpääsykriteerejä, että ovatko ne kohdallaan. Joku tässä yhtälössä ei nyt toimi, Kolehmainen sanoo Uutisextran haastattelussa.

Sisäänpääsykriteerejä syytä helpottaa?

Poliisiylijohtaja toivoo, että ikäluokkansa parhaat hakisivat poliisiksi. Se vaatii Kolehmaisen mukaan sitä, että poliisin pitää olla houkutteleva työnantaja.

Samalla tarkasteluun olisi hänen mukaansa otettava poliisiammattikorkeakoulun sisäänpääsykriteerit, jotka ovat tällä hetkellä kaikille hakijoille samat. Moni hakija karsiutuu valintakokeista suoraan fyysisten testien perusteella.

– Meidän tarvitsee tarkastella esimerkiksi sitä, miten saisimme helpotettua sisäänpääsykriteerejä niin, että vaikkapa liikuntarajoitteiset pääsisivät opiskelemaan poliisiksi.

Poliisiylijohtajan mukaan sisäänpääsykriteerejä muuttamalla nykyistä useampien olisi mahdollista hakea poliisiksi. Kolehmaisen mukaan esimerkiksi liikuntarajoitteinen henkilö voisi työskennellä poliisin rikostorjunnassa tai -tutkinnassa.

– Siinä vaiheessa kun tällainen henkilö tulisi poliisikouluun, tehdään valinta, että hän menee vaikkapa rikostorjuntaan tai kyberrikostorjuntaan, jolloin liikuntarajoitus ei estä toimimista poliisina.

Poliisiylijohtajan mukaan Suomeen tarvittaisiin myös lisää maahanmuuttajataustaisia poliiseja.

– Perinteisesti poliisi on ollut läpileikkaus kansasta. Haluan, että meillä on myös eri etnistä taustaa olevia poliiseja.

Poliisiylijohtajan koko Uutisextran haastattelu on katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat