Poliisipappi kuuntelee ja tarjoaa läsnäoloa rikoksesta epäillyille: "On tärkeää, että joku kestää heidän ajatuksensa ja tunteensa säikkymättä"

Mitä poliisipappi tekee? 5:08
Mitä poliisipappi tekee työkseen ja mistä rikoksesta epäillyt haluavat hänelle puhua? Katso videolta poliisipapin haastattelu.

Helsingin poliisilaitoksella työskentelee päätoiminen poliisipappi, joka on laitoksella ennen kaikkea poliisin asiakkaita, mutta myös poliiseja varten.

Poliisipapin kanssa voi keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa asioista. Iso osa asiakkaista on poliisin kiinniottamia, rikoksesta epäiltyjä henkilöitä.

– Työn perusperiaate on läsnäolo. Olen läsnä, keskustelu- ja kriisiapuna. Yleensä asiakkaat haluavat jutella tilanteestaan ihmiselle, joka ehtisi kuuntelemaan. Minä olen virkani puolesta se ihminen, poliisipappi Jaani Vilkkilä kertoo työstään MTV Uutisille.

Työn merkitys näkyy asiakkaissa

Moni poliisivankilassa oleva rikoksesta epäilty haluaa puhua tilanteestaan ja ajatuksistaan, osa useaan kertaan.

– Heille on tärkeää, että joku lähimmäinen kestää heidän ajatuksensa, reaktionsa ja tunteensa säikkymättä ja järkkymättä.

Poliisipappi näkee työnsä merkityksen asiakkaissa ja heidän reaktioissaan.

– Kun jaksaa olla rauhallinen lähimmäinen, näkee työn merkityksen toiselle ihmiselle. 

Pinnan alla jaettu ihmisyys

Poliisivankilassa on ihmisiä, jotka ovat ensimmäistä kertaa telkien takana. Kokemus voi olla shokeeraava. Sellainen se voi olla myös henkilöille, joille poliisivankila on jo entuudestaan tuttu paikka.

– Voi olla, että ihminen haluaa purkaa sitä, mitä on tapahtunut ja miettiä, missä hän on nyt. Se muovaa ihmisen identiteettiä, kun on ensimmäistä kertaa vankilassa. Henkilö saattaa pohtia, olenko nyt rikollinen tai kuka olen itseni ja muiden silmissä, Vilkkilä sanoo.

Useimmiten poliisipapin puheille tulee henkilöitä, joita epäillään huume- tai väkivaltarikoksista.

– Valtaosa rikoksista epäillyistä on ihan tavallisia ihmisiä. Pinnan alla on jaettu yhteinen ihmisyys.

Ihmisyydestä poliisipappi muistuttaa myös rikollisia, kun hän sulkee sellin oven lähtiessään.

– Sanon usein heille, että vaikka minä nyt lähden kopista vapaana miehenä pihalle ja sinä joudut jäämään tänne, me jaamme silti saman ihmisyyden. Me emme voi asettaa itseämme toistemme ylä- tai alapuolelle.

Mistä asioista rikoksesta epäillyt puhuvat poliisipapille? Millaisia toiveita rikoksesta epäillyillä erityisesti on? Katso videolta koko poliisipapin haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat