Poliisin tiedossa useita vaaliehdokkaiden häirintätapauksia – "Poliisilla on nollatoleranssi väkivallan ja uhkailun käyttämiseen"

10:20
Katso MTV Uutiset Live: Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Suldaan Said Ahmedin (vas.) kertoo, mitä tapahtui

Poliisin tietoon on tullut useita kansanedustajaehdokkaisiin tai europarlamenttivaalien ehdokkaisiin kohdistuneita häirintätapauksia.

Viime lauantaina ulkoministeri Timo Soinin (sin.) päälle hyökättiin Vantaan Korsossa. Poliisi tutkii myös vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaan pahoinpitelyä Helsingin Itäkeskuksessa.

Nollatoleranssi väkivallan tai uhkailun käyttämiseen vaaleissa

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisilaitoksia kiinnittämään erityistä huomiota vaalitilaisuuksien yleisen turvallisuuden ja järjestyksen valvontaan.

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo kertoo, että poliisilla on nollatoleranssi väkivallan ja uhkailun käyttämiseen vaaleissa tai vaaleihin vaikuttamisessa.

Poliisi kehottaa vaaliehdokkaita ilmoittamaan kaikenlaisesta häiriköinnistä ja uhkailusta.

– Jo väkivaltaa tai vakavaa vaaraa toisen hyvinvoinnille käsittävä uhkaus, jolla estetään tai yritetään estää toista käyttämään poliittisia toimintavapauksiaan, saattaa riittää täyttämään rikoksen tunnusmerkit, poliisin tiedotteessa todetaan.

Rikoslaissa on erityisesti säädetty rikoksista poliittisia oikeuksia vastaan: vaaliehdokkaiden häiritseminen, uhkaaminen tai heihin vaikuttaminen väkivallalla tai uhkailulla on vaalirikos, josta on säädetty rangaistukseksi enintään kaksi vuotta vankeutta.

Lisäksi poliisi kiinnittää huomiota siihem, että ulkopuoliset eivät hävitä tai töhri vaaliaineistoja.

Ehdokkaiden noudatettava vaalilakia

Heikinheimo muistuttaa, että myös ehdokkaiden tulee noudattaa vaalilakia.

– Esimerkiksi vaalimainoksia ei tule asettaa ennakkoäänestyspaikkojen tai äänestyspaikkojen läheisyyteen.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaalimainokset eivät saa näkyä vaalihuoneistoon tai sen sisäänkäynnille. Puheita ei myöskään saa vaalihuoneistojen lähistöllä pitää, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja