Mainos

Poliisin sähköposteja Putinin vierailusta pääsi vuotamaan: Ei seurauksia

Poliisi ja syyttäjä ovat saaneet valmiiksi tutkinnan tapauksessa, jossa poliisin sisäisen viestijärjestelmän viestejä päätyi ulkopuoliselle.

Viestit liittyivät Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailuun.

Täysin ulkopuolinen oululaisnainen sai poliisin sisäistä tietoa Putinin vierailun turvatoimista. Naisen sähköpostiin oli tullut tekstiä poliisin viestiketjusta, jossa keskusteltiin muun muassa Putinin helikoptereiden saapumisen tarkasta kellonajasta. Viestiketjussa oli tietoja myös Suomen presidentin Sauli Niinistön liikkeistä.

Syyttäjä päätti 11. elokuuta, että tapauksesta ei aloiteta esitutkintaa. Perusteena päätökselle oli, että ei ole syytä epäillä viestin lähettäneen poliisin syyllistyneen mihinkään rikokseen.

Tämän jälkeen asia siirtyi Itä-Suomen poliisilaitoksen oikeusyksikköön laillisuusvalvonta-asiana. Oikeusyksikkö päätti tänään, että kyse on inhimillisestä erehdyksestä. Päätöksen mukaan viestit lähettäneen rikosylikonstaapelin toiminta asiassa ei johda virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin.

Vuoto ei vaikuttanut presidenttien turvallisuuteen

Rikosylikonstaapeli oli lähettämässä kyseistä viestiä viestintäjohtajalle. Hänen kirjoittaessaan vastaanottajakenttään viestintäjohtajan etunimen sähköpostijärjestelmä oli ennakoivasti tarjonnut oululaisnaisen sähköpostiosoitetta.
Oululaisnaisella ja viestintäjohtajalla on sama etunimi. Myös heidän sukunimensä ovat samankaltaisia keskenään.

Asian selvittämisessä kävi myös ilmi, että rikosylikonstaapeli oli aiemmin lähettänyt sähköpostin oululaisnaiselle muuhun asiaan liittyen. Näin naisen sähköpostiosoite oli jäänyt sähköpostijärjestelmän muistiin. Siksi järjestelmä tarjosi etunimen kirjoittamisen yhteydessä viestin vastaanottajaksi oululaisnaista.

Oikeusyksikön ratkaisussa otettiin kantaa myös siihen, että viestien sisältämä keskustelu oli käyty useita tunteja ennen kuin viestit päätyivät ulkopuoliselle. Siten se ei vaikuttanut mitenkään presidenttien vierailun turvallisuusjärjestelyihin.

Oikeusyksikkö muistuttaa kuitenkin, että poliisin on kiinnitettävä huomiota tarkkuuteen sähköpostien lähettämisessä ja erityisesti, kun kyse on henkilöturvallisuuteen liittyvistä viesteistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.