Poliisi harmittelee Putin-tietojen joutumista vääriin käsiin: "Kyse on inhimillisestä erehdyksestä"

Poliisi kertoo naisen saaneen sähköpostiinsa tietoja presidentti Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön liikkeistä. Poliisin mukaan kyseessä oli inhimillinen erehdys.

Iltalehden mukaan naisen sähköpostiin oli tullut tekstiä poliisin viestiketjusta, jossa keskusteltiin muun muassa Putinin helikoptereiden saapumisen tarkasta kellonajasta. Tieto oli salassa pidettävää.

Viestiketjussa oli tietoja myös Suomen presidentin Sauli Niinistön liikkeistä.

– On harmillista, että poliisin sisäisiä viestejä on päätynyt ulkopuolisen sähköpostiin. Tosiasiassa tässä on kuitenkin ollut kyse inhimillisestä erehdyksestä, jossa sähköposti on näppäilyvirheen vuoksi mennyt toiselle henkilölle kuin oli tarkoitus, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäälikkö Taisto Huokko tiedotteessa.

– Tämä lyhyt viestiketju oli päätynyt väärään sähköpostiin useita tunteja sen jälkeen kuin se oli oikeasti käyty, Huokko jatkaa.

Tiedotteen mukaan presidenttien turvallisuus ei ollut uhattuna näppäilyvirheen vuoksi.

Päätyi väärälle Minnalle

Näppäilyvirheen takia poliisin viesti oli päätynyt Minna Timosen sähköpostiin. Oikea vastaanottaja olisi ollut poliisin viestintäjohtaja Minna Immonen.

Poliisin ulkopuolelle päätynyt viesti oli osa ketjua, joka käytiin Tynkkysen ja toisen poliisin välillä.
Erehdys oli tapahtunut, kun poliisi oli lähettänyt sähköpostia ja kirjoittanut vastaanottajakenttään vastaanottajan etunimen. Silloin ohjelma oli täyttänyt kenttään väärän vastaanottajan osoitteen, koska ohjelma muistaa osoitteet, joihin on aiemmin lähetetty postia.

– Toinen ketjussa ollut poliisi oli kirjoittanut siihen Minna ja katsonut, että siihen on tullut Minna Immonen, vaikka siihen tuli Minna Timonen.

Kovimmat salaisuudet "kuplan" suojassa 

F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivusen mukaan näppäilyvirheestä johtuvia virhelähetyksiä tulee kaikissa sähköpostiohjelmissa hyvin helposti. Hän arvelee, että poliisi tuskin jakaa normaalissa sähköpostissa kovin tulenarkaa tietoa.

– Entisenä valtionhallinnon työntekijänä arvelen, että jos tietoja on käsitelty internetiin kytketyssä laitteessa, se ei ole maailman suurinta salaisuutta ollut. Kovien salaisuuksien käsittely on erillisessä kuplassa, josta viestin lähettäminen ulkomaailmaan olisi isomman työn takana. Siinä ei enää olisi kyse vahingosta vaan mukana olisi tuottamuksellista ja tahallisuutta, jos tieto lipsahtaisi sieltä ulos.
Sähköpostiohjelmissa pystytään myös vähentämään inhimillisten virheiden mahdollisuuksia. Järjestelmästä voi esimerkiksi ottaa pois päältä ominaisuuden, joka täyttää vastaanottajan osoitteen automaattisesti. Lisäksi käyttäjät voivat hyödyntää erilaisia salaustekniikoita. Nämä toimet voivat kuitenkin hidastaa perustyötä, Koivunen sanoo.

Koivusella on yksi helppo vinkki, jolla sähköpostin turvallisuutta voi parantaa paljon. Tieto voidaan tallentaa organisaation käytössä olevaan järjestelmään ja jakaa sähköpostitse vain linkki tarvittavaan tietoon.

– Vaikka väärä henkilö olisi saanut linkin, hän ei olisi saanut sitä sisältöä auki.

Sähköpostin päätymisestä poliisin ulkopuoliselle kertoi ensin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat